Обама попереджає Іран

Президент Барак Обама з прем’єр-міністром Бенджаміном Нетаньягу у Білому домі. 18 травня 2009 р.

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама визначив приблизний термін дипломатичної активності щодо проблеми іранської ядерної програми. США разом з іншими західними державами вважають, що Іран працює над виготовленням ядерної зброї і прагнуть зупинити цей процес. «Ми не будемо вести переговори довічно», – сказав Обама.
Президент США Барак Обама вперше натякнув на можливість інших засобів впливу на Тегеран, однак спочатку він хоче випробувати інакшу тактику, ніж його попередник у Білому домі. Слід зазначити, що президент Джордж Буш досить часто повторював, що цивілізований світ не може допустити, щоб іранські мулли отримали ядерну бомбу, але так нічого й не добився.

Рада Безпеки ООН упродовж кількох років тричі накладала економічні санкції на Ісламську Республіку, але й це не зупинило Іран, який продовжував ядерні розробки, стверджуючи, що це буцімто для мирної мети – виробництва атомної енергії.

Часові рамки для переговорів встановлені

Президент Обама звернувся до Тегерана, пропонуючи переговори без передумов. Ізраїльський прем’єр-міністр Бенджамін Нетаньягу, якого Обама приймав у Білому домі, сказав, що ядерна зброя у руках Ірану являє загрозу існуванню єврейської держави. Відомо, що президент Ахмадінеджад у виступах неодноразово обіцяв «зітерти Ізраїль з географічної мапи світу». Обама заявив, що після іранських президентських виборів у червні він сподівається провести міжнародні переговори з Іраном за участю шести держав, включаючи США, і що потім можливі прямі американо-іранські переговори.

Між Вашингтоном і Тегераном, як відомо, ось уже тридцять років нема дипломатичних відносин. Разом з тим, президент США Барак Обама сказав: «Ми не будемо створювати таку ситуацію, коли переговори стають приводом для бездіяльності, а Іран тим часом продовжуватиме (ядерні розробки)». За його словами, Білий дім чекатиме до кінця року і тоді робитиме висновки щодо користі від дипломатичного підходу.

«Ми не будемо вести переговори довічно», – сказав Обама, додавши, що він не має наміру відмовлятися від інших кроків, якщо Іран не погодиться співпрацювати. Президент не уточнював, які саме кроки він мав на увазі, але оглядачі у Вашингтоні сприймають це як натяк на можливість застосування сили. Вони наголошують, що це вперше Обама встановив приблизні часові рамки для переговорів з Іраном.

Мирні переговори з палестинцями

На зустрічі Обами з ізраїльським прем’єр-міністром Нетаньягу йшлося не лише про іранську ядерну програму, а й про відновлення мирних переговорів з палестинцями.

Бенджамін Нетаньягу сказав президентові США, що він готовий відновити мирні переговори з палестинцями негайно, але за тієї умови, що вони визнають право Ізраїлю на існування як єврейської держави. Нетаньягу нагадав про рішення Організації Об’єднаних Націй понад 60 років тому про поділ Палестини на дві держави – арабську та єврейську. Поки що палестинці уникають визнання цієї формули.

Зі свого боку, президент Обама пропонував, щоб Нетаньягу віддав наказ про припинення дальшої розбудови єврейських поселень на Західному березі ріки Йордан. «Поселення треба зупинити, щоб ми мали змогу просуватися вперед», – сказав Барак Обама. – Я свідомий того, що це важка проблема, але вона важлива, її не можна оминути».

(Нью-Йорк – Київ – Прага)