На хабаровському саміті ЄС-Росія знову постануть проблеми сходу Європи

Прага – Саміт ЄС-Росія, що запланований на кінець цього тижня, відбуватиметься на Далекому Сході Росії, в Хабаровську. Але серед головних питань на ньому будуть проблеми сходу Європи, передусім Молдови та Грузії.
«Риторика проти реальності» – так деякі дипломати в Брюсселі характеризують вибір, що постав перед Європейським Союзом, який намагається збудувати довгострокову стратегію стосунків із Росією. Тим часом «стратегічне партнерство» з Росією роз’їжджається по швах. У Брюсселі приходить усвідомлення, що Росія і ЄС мають різні, часом протилежні інтереси у Східній Європі. ЄС хоче бачити якомога більше стабільного прогресу на своїх східних кордонах, а Росія намагається утримати ці країни у своїй сфері впливу за допомогою їхньої дестабілізації.

Крім минулорічної війни у Грузії та газового конфлікту з Україною існують десятки дрібніших безпосередніх проблем між ЄС і Росією. Брюссель не може погодитися з величезними тарифами, які Росія встановила європейським літакам за переліт своїм повітряними простором. Митні збори за деревину, яку Росія експортує в Європу, європейцям також виглядають невиправдано завищеними. А черги вантажівок із Європи на прикордонних переходах здаються європейцям занадто довгими.

Росія спробує висміяти ЄС на саміті?

Майбутній саміт у Хабаровську навряд чи принесе серйозний поштовх європейсько-російським стосункам, вважають дипломати в Брюсселі. На їхню думку, найбільше, на що може розраховувати ЄС, – це підтвердження того, що Росія далі готова співпрацювати.

Деякі оглядачі навіть вважають, що Росія спробує висміяти ЄС на саміті, адже після падіння уряду прем’єра Тополанека в Чехії, котра нині головує в ЄС, спільну Європу представлятиме на саміті така суперечлива фігура, як чеський президент Вацлав Клаус – великий євроскептик і не менший симпатик Росії. Користуючись цим, Росія, на думку оглядачів, намагатиметься нав’язати ЄС власний порядок денний, зокрема питання безпеки, в «російському розумінні».

(Прага – Київ)