Зарплату євродепутатів зрівняють після виборів

Франція - Зала засідань Європейського Парламенту у Страсбурзі

Брюссель – Після червневих виборів у Європейському парламенті налічуватиметься 736 депутатів із 27 країн Євросоюзу. Розподіл крісел у цій вищій законодавчій установі Євросоюзу пропорційний до кількості населення кожної з країн співдружності. Тому великі держави тут мають також більшу кількість місць. Проте різниця між депутатами від різних країн Європи не лише у їх кількості, а й у їхніх заробітних платах. Наприклад, депутат Європарламенту від Литви наразі заробляє аж у десять разів менше, ніж депутат від Італії.
Скільки заробляє євродепутат? Донині зарплата, скажімо, представника Бельгії у парламенті Євросоюзу, становила п’ять з половиною тисяч євро на місяць. Це рівно стільки ж, скільки заробляє звичайний, так би мовити, «домашній» бельгійський депутат. Згідно зі встановленим правилом, розмір зарплати євродепутата повинен дорівнювати розміру оплати парламентаря його власної країни. Тобто, скільки у Європейському парламенті представлено країн, стільки ж є й зарплат. Тому різниця між тим, що заробляють представники, скажімо, Німеччини чи Італії, дуже велика у порівнянні з оплатою їхніх болгарських чи латвійських колег.

Відмінності спостерігаються навіть у багатих країнах Старої Європи: якщо італійський депутат має щомісяця понад сім тисяч євро, то депутат від Люксембургу – тільки чотири тисячі.

«Можливо, це тому, що Ви працюєте більше від інших?», – запитало Радіо Свобода у євродепутата від Італії Марко Капато. «Ні, я так не вважаю», – відповідає він, посміхаючись.

Тим часом, представниця Люксембурга Астрід Люллінґ каже, що це несправедливо, бо вона, отримуючи меншу оплату, здійснює більший обсяг роботи, ніж деякі її італійські колеги.

«Йдемо в депутати не через гроші»

Попри все це, більшість депутатів Європейського парламенту все ж зазначають, що за їхню роботу слід було б платити більше. Хоча, стверджують вони, рішення йти до парламенту Євросоюзу з’явилося насамперед не через заробітки, а, так би мовити, з ідеологічних міркувань. Представниця соціалістів від Іспанії Інес Аяла Сендер каже, що більшість груп та політичних партій робить цей вибір не через зарплату. «Адже, якби для нас плата була важливішою, то ми б ішли працювати до приватних компаній», – каже вона.

Проте різниця оплат депутатів Європарламенту має зникнути вже після цьогорічних виборів. Всі депутати нового складу, що на наступні п’ять років отримають свої місця у Страсбурзі, матимуть однакову зарплату. Вона становитиме 7 тисяч євро на місяць. Отже, депутати деяких високооплачуваних країн, як, наприклад, Німеччини чи Британії, втратять. Інші, скажімо італійці, різниці не відчують. А от, для депутатів східних країн Європи настануть кращі часи, бо їх зарплата значно збільшиться.

Європейський парламент у новому складі, що з’явиться вже після виборів 7 червня, таким чином, матиме більш збалансовану та прозору систему оплати. Але слід зазначити, що цьому передували близько 30 років дискусій, ба, навіть суперечок щодо того, скільки має заробляти європейський депутат.

(Брюссель – Прага – Київ)