Черговий удар по репутації британського парламентаризму

Лондон – Двох членів верхньої палати британського парламенту – Палати Лордів від панівної Лейбористської партії – чекає припинення депутатських повноважень внаслідок розслідування звинувачень проти них комітетом Палати з питань привілеїв. Таке покарання може бути застосоване проти лордів вперше з 1642 року, зважаючи на серйозність їхнього вчинку. Комітет дійшов висновку, що вони були готові взяти гроші від приватної фірми за допомогу в ухваленні «потрібного» закону.
Рішення комітету з проблем привілеїв Палати Лордів парламенту стало черговим ударом по репутації британського парламентаризму, що нині переживає, можливо, найгіршу кризу довіри до себе за багато десятиріч, якщо не сторіч. Це, передусім пов’язано зі скандалом щодо видатків депутатів коштом платників податків, що вже тиждень не вщухає, і через який сьогодні втратив посаду один із міністрів уряду Ґордона Брауна Шахід Малік.

Британію шокувала публікація в одній з газет інформації, за якими саме статтями британські депутати вимагають повернення собі грошей коштом платників податків. У результаті понад 60 відсотків британців вимагають від прем’єра негайного розпуску парламенту і проведення дострокових виборів. Хоча, як з’ясовується, депутати, вимагаючи повернення видатків, скажімо, за сплату іпотеки за друге, лондонське, помешкання не порушили парламентських правил, що їх, власне, розробили самі депутати. Але, як тепер кажуть усі парламентські партії, вони порушили закони моралі.

І ось тепер на цьому тлі ще один скандал. Репортери газети Times, що видавали себе за представників іноземної компанії, вийшли на депутатів від Палати Лордів, запропонувавши їм гроші в обмін на допомогу у проведенні через верхню палату потрібного цій компанії закону. Такого типу допомога в обмін на грошову винагороду є суворо заборонена парламентським регламентом. Тим не менше, як засвідчив звукозапис розмови, виглядало, що лорди-лейбористи Траскотт та Тейлор були готові взяти гроші.

Рішення може стати історичним

Тимчасове призупинення повноважень двох лордів на півроку (до завершення нинішньої парламентської сесії) було б історичним: таке покарання не застосовували із середини 17 століття. Голосування Палати щодо цього питання призначили на 20 травня, і воно, як вважають оглядачі, напевно буде позитивним.

Лідер Палати Лордів леді Ройл зазначає: «Це було серйозне звинувачення... Комітети Палати, яким було доручено розслідування, виконали свій обов’язок із усією серйозністю і ретельністю. Тепер ця Палата має ухвалити рішення щодо оприлюднених сьогодні звітів».

Розслідування було проведене і щодо двох інших лордів. Хоча комітети визнали, що вони не порушили кодексу поведінки членів Палати, їм було запропоновано вибачитися за те, що було визначене як «невідповідне ставлення до правил».

(Лондон – Прага – Київ)