Майбутнє «економічне диво» на Донеччині

Донецьк – Сьогодні в Донецьку презентували масштабну програму регіонального економічного розвитку до 2025 року. Донецькі бізнесові кола, зокрема Фонд «Ефективне управління» Рената Ахметова, на чиє замовлення розробляється проект, сподіваються, що завдяки рекомендаціям іноземних експертів за 10-15 років вдасться вивести економіку Донецької області на якісно новий конкурентоспроможний рівень. Політична еліта також приділяє проектові багато уваги, зокрема, про майбутнє економічне диво приїхали послухати лідер Партії регіонів Віктор Янукович і народний депутат Борис Колесников.
Упродовж останніх семи місяців спеціалісти-аудитори компанії «Monitor group» на замовлення фонду «Ефективне управління» аналізували економічну ситуацію в Донецькій області. Саме в цей час економіка регіону зазнала колосального стресу і почалось остаточне її переструктурування на ринкову модель. Фахівці дійшли висновку, що у 90-ті роки економіка Донеччини була потужнішою, ніж зараз, майже наполовину.

Причини економічного спаду описав керівник проекту Євген Орловський: «Це недостатня диверсифікація економіки і залежність від експорту сталі. Всі ми знаємо, що експорт сталі становить 70-85 % у структурі. Інший момент – застарілі технології.., інфраструктура. Рівень зношеності основних засобів виробництва в області вищий, ніж на 50 %. І це половина біди, для нас дуже важливо модернізувати інфраструктуру і фонди, а для цього нам потрібно залучати капітал та інвестиції».

Насамперед металургія і сільське господарство

Експерти рекомендують починати модернізацію економіки Донеччини у двох основних напрямках: металургія і сільське господарство.

Як пояснив Ендрю Сварт, партнер «Монітор Груп», фахівці навмисно обрали такі діаметрально протилежні сфери. З метою диверсифікації економіки в металургії радять створювати конкурентне середовище і поступово відходити від виробництва напівфабрикатів і стимулювати рівень взаємодії всередині галузі.

Приблизно те ж саме рекомендують запровадити в сільському господарстві, де традиційно переважає середній і малий бізнес. Домогосподарствам у такій ситуації найвигідніше укладати довгострокові договори з фабриками харчової промисловості.

У наступні півроку всі рекомендації фахівців намагатимуться впровадити у життя.

Голова Донецької облради Анатолій Близнюк зазначив, що подібний проект – великий шанс для регіону і немов нагадує «сніданок із мільйонером», коли той ділиться секретом успіху. Взагалі ж на тлі благородної економічної ініціативи не обійшлось і без політичних заяв.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив: «Те, що зараз розпочата робота над розробкою стратегії, на мій погляд, це дуже правильно. У нас немає жодної надії на те, що влада в Україні, яка повинна займатись економічним розвитком, буде робити це професійно і залучати для цього світові консалтингові компанії».

(Донецьк – Київ – Прага)