СБУ проти «Хізб ут-Тахрір»

Київ – Служба безпеки України заявляє, що не допустила створення в Україні осередку «терористичної організації «Хізб-ут-Тахрір». Іноземців, які проводили агітаційну діяльність, вислали за межі України, а українських громадян суворо попередили.
Речник СБУ Марина Остапенко, посилаючись на «оперативну необхідність», відмовилася назвати регіон чи місто, де пройшла спецоперація. Між тим осередки «Партії визволення» – саме це у перекладі означає «Хізб ут-Тахрір» – уже давно існують у Криму. Цілком легально вони діють і в понад 40 країнах світу. Тож чи справді можна вважати цю організацію терористичною?

Служба безпеки України стверджує, що вперше зустрілася із намаганням створити в Україні осередок «забороненої у 29 країнах світу міжнародної терористичної організації «Хізб ут-Тахрір».

За словами речниці СБУ Марини Остапенко, внаслідок проведеної спецоперації цю спробу припинили «ще у зародковому стані». До складу осередку (так званої «халки») входили 9 осіб, які пройшли спеціальну диверсійну підготовку на території держав Близького Сходу. Вони організували чітку ієрархічну структуру і проводили конспіративні зібрання. На них вивчали Коран, праці засновника «Хізб ут-Тахрір» Тюкійюддіна Набхані та його послідовників, а також програмні документи організації.

Подальшою метою осередку, запевнила Марина Остапенко, було «вербування та підготовка потенційних терористів».

Оскільки операція СБУ мала «упереджувальний характер», то іноземним членам осередку заборонили в’їзд до України, а інформацію про них передали до Ради Безпеки ООН для внесення до переліку осіб, які причетні до терористичної діяльності.

Громадяни ж України отримали офіційне застереження СБУ. А рішення щодо порушення проти них кримінальної справи буде ухвалене після результатів правової експертизи вилученої літератури, яку здійснює Інститут держави і права імені Корецького.

Посилаючись на «оперативну необхідність», речник СБУ відмовилася назвати регіон, де було виявлено цей осередок, щоправда, заперечила, що це Крим.

«Хізб ут-Тахрір» із 2003 року існує у Криму

Між тим саме у Криму «Хізб ут-Тахрір» діє ще з 2003 року. Тоді вона заявила про себе у контексті іракських подій. Відтоді організація, яка не є зареєстрованою, а відтак і не є забороненою, заявляє про себе шляхом проведення провокаційних конференцій та інших інформаційних заходів.

«Хізб ут-Тахрір» активно намагається залучити до своїх лав кримських татар, і це викликає великий спротив кримського муфтіяту.

Сама «Хізб ут-Тахрір» стверджує, що «бореться за відновлення всесвітнього халіфату (середньовічної мусульманської держави) виключно ненасильницькими методами».

І хоч ця організація є «безперечно радикальною, наразі немає прямих доказів терористичної діяльності «Хізб ут-Тахрір», наголошує віце-президент Центру Близькосхідних досліджень Олександр Богомолов.

Немає прямих доказів терористичної діяльності «Хізб ут-Тахрір»

Усі докази, які наводяться, як правило, стосуються не самої організації, а конкретних людей, які спочатку входили до осередків «Хізб ут-Тахрір», а потім перейшли до інших, радикальніших організацій.

Як терористична, «Хізб ут-Тахрір» кваліфікується переважно у країнах пострадянського простору, які не є взірцем демократії.

Тому Олександр Богомолов закликає брати приклад із розвинених демократичних країн, які мають усталені механізми «ідентифікації тероризму».

У Європі діяльність цієї організації заборонила лише Німеччина – через декларативний антисемітизм.

Публічна дискусія щодо того, чи є «Хізб ут-Тахрір» терористичною організацією, пройшла у Великій Британії. Такою її не визнали, і тепер у Лондоні легально діє головний інформаційний центр «політичної мережі ісламу».

«Хізб ут-Тахрір» має осередки ще у понад 40 країнах світу.

Пряма ж небезпека для України від діяльності «Хізб ут-Тахрір», на думку Олександра Богомолова, полягає у тому напруженні, яке вона створює у кримськотатарському середовищі. А потенційна загроза – у можливості подальшої радикалізації як окремих представників, так і окремих осередків організації.

(Київ – Прага)