На честь українізації флоту в Криму підняли найбільший військово-морський прапор України

Українські військові моряки відзначили 91 річницю українізації Чорноморського флоту колишньої Російської імперії. 29 квітня 2009 р.

Севастополь – Військово-морський прапор розміром 4 на 6 метрів піднято над будівлею штабу Південної військово-морської бази ВМС України в селищі Новоозерному поблизу Євпаторії. Як повідомили у прес-центрі командування українського флоту, так військові моряки відзначили 91-у річницю українізації Чорноморського флоту колишньої Російської імперії.
Як повідомив командир Південної військово-морської бази ВМС Збройних Сил України капітан 1 рангу Володимир Догонов, найбільший військово-морський прапор і державний прапор України такого ж розміру для національних ВМС було виготовлено у Горлівці Донецької області шефами військових моряків. За його словами, з такою ініціативою виступив горлівський міський голова Іван Сахарчук.

29 квітня 1918 року екіпажі бойових кораблів Чорноморського флоту підняли українські прапори і заявили про перехід під юрисдикцію Української Народної Республіки. Прапор УНР замайорів також над Севастопольською фортецею, а тодішній командувач флоту адмірал Саблін відправив до Києва телеграму з повідомленням про це.


Проросійські радикали проти

Голова севастопольського військово-історичного клубу імені Святослава Шрамченка капітан 1 рангу запасу Мирослав Мамчак вважає, що саме від 29 квітня 1918 року слід відраховувати сучасну історію українського військового флоту.

«Цей день є предтечею існування сучасного флоту України, бо тоді флотська перспектива і будівництво національного флоту перейшли із історичного мрійництва в реальну роботу. З 29 квітня 1918 року і до січня 1919 року український флот існував, виходив у море, мав усі атрибути, необхідні військовій організації і був визнаний європейськими державами», – зазначив Мирослав Мамчак в інтерв’ю Радіо Свобода.

Торік Мирослав Мамчак разом з командуванням ВМС України виступив з ініціативою про вшанування пам’яті учасників цієї історичної події. Однак представники радикальних проросійських організацій силою зірвали встановлення меморіальної дошки на Графській пристані у Севастополі. Вони викрали цю дошку, розбили її і втопили у морі, а також побили українських військовослужбовців. За цим інцидентом правоохоронці порушили кримінальну справу, але досі нападники не покарані.

(Севастополь – Київ – Прага)