Європа: наступ правих екстремістів?

Прага – Найтяжчий за останнє десятиліття напад на ромів стався минулого тижня в чеському місті Віткові. Внаслідок підпалу згорів дім, у лікарню потрапили троє осіб, з опіками понад 80 відсотків поверхні тіла й досі бореться за життя 2-річна ромська дівчинка. У цілому дві третини ромів у Чеській Республіці твердять, що на собі відчули дискримінацію з боку чеської більшості. Активізувались і праві екстремісти у Словаччині, метою яких є реставрація так званої Великої Угорщини.
Чеське суспільство різко розділяє ставлення до ромів. Як вказують останні опитування громадської думки, 49 відсотків чехів вважає, що національні меншини, зокрема роми, зазнають у Чехії дискримінації, 51 відсоток вважає ситуацію безпроблемною.

Варте уваги й те, що ці дані не змінюються упродовж останніх 10 років. Чехія – єдина країна в ЄС, яка досі не схвалила антидискримінаційний закон.

На думку соціологів із сусідньої Словацької Республіки, чеський уряд програв бій із расизмом. Йдеться, зокрема, про останній брутальний випадок у Віткові, а також численні за останній час антиромські демонстрації чеських правих, включно з членами Дєлніцкої, тобто Робітничої партії, які відкрито вигукують гасла на зразок «Чехія – чехам». На думку празького аналітика Петра Пешка, брутальність останніх акцій екстремістів у Чехії може бути переломним моментом у ставленні чехів до ромської проблеми.

«Гадаю, що саме цей вчинок як своєю брутальністю, так і тим, що жертвою є дівчинка, є переломним. Тобто той фактор, що постраждала дитина, торкнувся багатьох людей, він розізлив і тих, хто досі спав. Є вже реакція вищих лідерів держави, яка також відображає погляди певних суспільних кіл. Вважаю це переломним моментом передусім відносно тих, хто був стриманим щодо ромської меншини. Це вказує на те, що тут щось діється», – розповів Пешек.

Активізувались політичні екстремісти і в Словаччині

Там угорський націоналістський «Рух 64 жупи», тобто 64 крайові об’єднання, розпочав набір до своїх лав. Рух, як вказано в його назві, прагне реставрації Угорщини в кордонах до 1918 року.

За інформацією словацьких ЗМІ, окремі групи Руху мандрують півднем країни в пошуках однодумців.

Активний опір націоналістам ставить уряд і Рада безпеки Словаччини, на боці яких також більшість членів Партії угорської коаліції. Однак, як свідчать факти, і чехам і словакам потрібна державна програма боротьби з проявами націоналізму. Адже можна надати житло постраждалим від пожежі, та це буде виграна битва, але ще не війна з дискримінаційним ставленням чеської й словацької більшості до ромської меншини.

Самі ж роми у пошуках захисту вдаються до еміграції, переважно до Канади та Англії. За останніми даними, за перший квартал цього року понад 600 чеських ромів подали заяву на виїзд до Канади, минулого року їх виїхало понад 840 осіб.

(Київ – Прага)