Світ здійснює запобіжні заходи проти свинячого грипу

Мексика - військові роздають марлеві пов'язки, для профілактики розповсюдження вірусу свинячого грипу, Мехіко, 24 квітня 2009 р.

Прага – Світ у ці дні перебуває в напрузі через розповсюдження нового, смертельного вірусу – свинячого грипу. Втім, офіційні особи в різних країнах разом з установами охорони здоров’я попереджають проти панічних настроїв. Річ у тім, що існують цілком надійні ліки. Приміром, «Таміфлю». Про його ефективність говорять у Мексиці – країні, яку вважають джерело інфекції.
Запобіжні заходи в різних країнах світу почали здійснювати відразу після того, як в Мексиці смертність від свинячого грипу ймовірно досягла понад сто осіб. У столиці цієї країни зареєстрували понад 1300 інфікованих на цей новий різновид грипу.

Світова організація охорони здоров’я відзначає, що новий грип проявляє себе як унікальна версія комбінації пташиного, свинячого і людського вірусів, які передаються від людини до людини зовнішнім шляхом, через кашель, дихання і прямий контакт з хворою людиною.

Хвороба характеризується раптовою лихоманкою, болями у м’язах, ангіною і сухим кашлем. Перші хворі перенесли також нудоту, діарею, що відрізняє свинячий варіант від простого грипу.

Медики заявляють, що вже виправдало себе застосування таких ліків, як «Таміфлю» і «Реленза». Президент Мексики Філіп Кальдерон, щоб заспокоїти громадян, заявив: «Ми ведемо мову про важку, але виліковну хворобу, особливо, якщо її виявити завчасно. У Мексиці ми маємо ліки, щоб використовувати їх у всіх необхідних випадках. Це дуже важливо. Хвороба виліковна. Ми маємо необхідні засоби».

Чимало країн готувалися до такої епідемії вже давно

Правда й те, що вчені попереджали упродовж багатьох років, що деякі форми вірусу грипу свині чи пташиного грипу могли змінитися у новий смертельний вірус, який переходитиме від людини до людини. Тому чимало країн запаслися антивірусними ліками і розробили низку запобіжних заходів.

В США представник Ради безпеки Жанет Неаполітано оголосила у неділю про запровадження надзвичайного стану в охороні здоров’я країни. Це дозволяє урядові використати, в разі оперативної потреби, 25 відсотків його надзвичайних запасів «Таміфлю» і «Релензи» –приблизно 12 мільйонів доз ліків проти небезпечних форм грипу.

«Надзвичайний стан у медичних закладах звучить загрозливіше, аніж це є насправді. Це стандартний робочий стан, і він дозволяє нам виділяти федеральні, державні і місцеві кошти та ресурси для запобігання і зменшення загрози», – сказала Наполітано.

Попри запобіжні зусилля влади США проти панічних настроїв, все ж чимало медиків в країні закликали громадян готуватися до гіршого. Деякі з медиків бояться, що смертельні випадки від свинячого грипу можуть мати місце і в США. Випадки захворювання виявлені ва Нью-Йорку, Каліфорнії, Техасі, Канзасі та Огайо. Шість випадків свинячого грипу зареєстровано і в Канаді. Є вже інфіковані в Європі, зокрема, в Іспанії та інших країнах. Іспанці вже заявили, що їхній випадок ніякої загрози життю не являє. Про наявність таких форм грипу заявили такі віддалені країни, як Ізраїль і Нова Зеландія.

Європейські медики заявляють про важливість контролю за авіапревізниками і пасажирами, бо вірус свинячого грипу надзвичайно швидко передається від людини до людини. Європейська комісія оголосила про необхідність зустрічі в четвер міністрів охорони здоров’я для обговорення можливої загрози свинячого грипу для Європи.

Тим часом Україна сьогодні заборонила ввезення живих свиней та свинячої продукції з Мексики, Сполучених Штатів, Канади і Нової Зеландії, тобто з тих країн, звідки поширився свинячий грип. Таке рішення ухвалив Державний департамент ветеринарної медицини.

Довідка
Світова організація охорони здоров’я попередила сьогодні, що вірус свинячого грипу дуже молодий і може видозмінюватися. Невідомо, чи він стане менш небезпечним чи смертельним після цього. Поки що жодна вакцина у цілому не захищає від свинячого грипу і не зрозуміло, які вакцини будуть запропоновані у процесі розвитку нової епідемії.