«Хамас» розправлявся зі своїми опонентами під прикриттям конфлікту з Ізраїлем – правозахисники

Прага – Під прикриттям війни часто кояться брутальні речі, але правозахисники докладають зусиль, щоб світ таки дізнавався правду. Це стосується і конфлікту на Близькому Сході. Відома у світі правозахисна організація Human Rights Watch, штаб-квартира якої міститься у США, знайшла докази як обидві сторони суперечки – Ізраїль та ісламістський рух «Хамас» – зневажали міжнародне право під час ізраїльської операції в Cмузі Гази, що почалася наприкінці минулого року. Тепер дослідники оприлюднили додаткові дані про те, як «Хамас» під прикриттям цього конфлікту чинив розправу над палестинцями, які виступили проти радикалів.
Вбивства, тортури і знущання – так Human Rights Watch описує тактику «Хамасу» у Cмузі Гази щодо своїх власних опонентів. За даними правозахисників, «Хамас» скористався безладом, який панував під час тритижневої операції ізраїльтян, щоб закрити рота тим, хто не погоджувався з політикою самого «Хамасу».

Під удар потрапили передовсім члени конкуруючої палестинської організації – «Фатх». Представники Human Rights Watch кажуть, що таким чином під час конфлікту з ізраїльтянами були вбиті 18 палестинців, а ще 14 – невдовзі після завершення бойових дій.

Крім цього, людей калічили, стріляючи їм у ноги. Правозахисники задокументували 49 таких фактів.

Над новим звітом Human Rights Watch, зокрема, працював Фред Абрагамс. Він розповів Радіо Свобода, що спілкувався з чотирма жертвами «Хамасу»: «З одним із них я говорив в Єгипті, куди він зміг виїхати зі Cмуги Гази за медичною допомогою. Він сидить в інвалідному візку через те, що привітав напад ізраїльтян. Ще один чоловік розповів, що на вулиці просто голосно критикував дії «Хамасу». Хтось це почув. Ввечері до нього додому прийшли 12 чоловіків, вивели його за ріг і кілька разів вистрелили в обидві ноги. Він навіть не був членом «Фатху», а лише не погоджувався з діями «Хамасу».

Подвійний удар


Ці дані, на думку Фреда Абрагамса, розвінчують заяви «Хамасу» про те, що цей рух намагався навести лад на палестинських теренах. Жителі Гази потрапили під подвійний удар. З одного боку, від ізраїльтян, а з іншого – від самочинства місцевої влади, яка не гребувала тортурами.

У попередньому звіті міжнародні правозахисники також гостро критикують Ізраїль за бойові дії в Смузі Гази, в результаті яких загинула понад тисяча палестинців, включно з жінками і дітьми.

Human Rights Watch має дані, що Ізраїль використовував у густонаселених районах снаряди з білим фосфором, що, за оцінкою правозахисників, є воєнним злочином. Під час операції, наприкінці минулого року і початку цього, загинули 13 ізраїльтян.

Оглядачі вважають, що сьогодні в Смузі Гази стало набагато менше проблем із дотриманням закону, але водночас там ніхто і не думає серйозно розслідувати злочини силовиків, які ті накоїли під час війни з ізраїльтянами.

(Прага – Київ)