Посеред «проблисків надії» економічна криза ще не відступає

Прага – Провідні діячі низки країн світу останнім часом із оптимізмом заговорили про «зелені паростки» чи «проблиски надії», які мають свідчити про початок виходу зі світової економічної кризи. Та інші економісти зауважують, що такий оптимізм передчасний і «дно» кризи ще попереду, хай і наближається воно не так різко, як перші стадії кризи.
Іще в березні голова Федеральної резервної системи США, яка там виконує функції центробанку, Бен Бернанке заявив, що бачить «зелені паростки» на деяких ринках, раніше повністю уражених кризою.

Через кілька тижнів президент США Барак Обама заговорив, що вже починає бути видно не що інше, як проблиски надії в економіці.

І воно ніби й так. У Сполучених Штатах такий показник, як кількість новозбудованих родинних будинків, уже не зменшується – упродовж перших трьох місяців цього року це число приблизно стале.

Федеральний резерв доповідає, що помітив «пом’якшення темпів занепаду» в 5 з 12 своїх банківських округів у США.

А пара з найбільших американських банків, як-то CitiGroup чи Goldman Sachs, за перший квартал цього року оголосили прибутки.

Оптимізм не тільки у США

І так не тільки у США. У Китаї прем’єр Вень Цзябао заявив у суботу, що економіці його країни ведеться краще, ніж очікували, завдяки величезному державному стимулюванню. Цьому передували оприлюднені дані про прискорення темпів зростання китайської економіки, третьої в світі після США й Японії.

Ближче до початку місяця в Росії голова Центрального банку Сергій Ігнатьєв висловив думку, що найгостріша фаза кризи вже позаду.

У Великій Британії й Італії провідні об’єднання промисловців і підприємців однаково висловили цього тижня оптимізм, що їхні країни вже пройшли найгірше.

А в вівторок у Німеччині індекс довіри інвесторів став позитивним уперше за два роки.

Так що в світі не бракує оптимізму, що економічні заходи, як-то різкі скорочення відсоткових ставок, викупи банків чи фінансові вливання урядів різних країн, які загалом сягнули 5 трильйонів доларів, починають давати результат.

Чи виправдані сподівання

Але провідний дослідник Національного інституту економічних і соціальних досліджень у Великій Британії Дон Голланд зауважує: «Це правда, що вже немає такого скорочення виробництва, як було в останньому кварталі 2008 року, тож у цьому сенсі, я вважаю, можна сказати, що найгірше вже може бути позаду. Але ще є надто мало свідчень, які дали б підстави прогнозувати позитивне зростання в більшості провідних економік протягом решти цього року. Ще трохи зарано стрибати від проблисків надії».

Дослідник також звертає увагу, що принаймні в деяких галузях до поліпшення ще далеко: «Ми й далі очікуємо, що безробіття в більшості країн зростатиме принаймні до кінця цього року, а може, й до середини 2010-го, так що люди далі втрачатимуть роботу. І всі ці люди не побачать початку виходу з кризи, якщо вони будуть на межі втрати роботи».

У Сполучених Штатах схожу думку має професор економіки Університету Меріленд Пітер Морісі: «Ми тепер отримуємо не самі тільки погані новини – тепер ми маємо й деякі добрі новини в суміші з поганими. А це означає, що хоча темпи занепаду вповільнилися, та дна ми ще не сягли».

Отож, у підсумку, злам у кризі ще міг і не настати – просто погіршення вповільнилося й не так відчутне, як іще недавно.

Приглушений оптимізм

І провідні урядовці свій оптимізм приглушують. Той же Барак Обама в неділю говорив, що його країна ще «не вибралася з хащі» й що для економіки ще триває важкий час.

І навіть якщо «зелені паростки» дійсно з’являться, зростання буде доволі слабке.

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що економіка в загальносвітовому масштабі почне зростати лише наступного року і тільки на 1,5 чи 2,5 відсотка. За мірками МВФ таке зростання – це ще рецесія.

(Прага – Київ)