У Німеччині відкрився «сезон полювання» на канцлерську посаду

Німеччина – У Німеччині розпочалася боротьба за крісло канцлера. У неділю соціал-демократи першими серед політичних партій представили проект своєї передвиборної програми. Через п’ять місяців, наприкінці вересня, Німеччина обиратиме новий парламент.
Німецьким соціал-демократам, які нині разом із консервативними партіями утворюють велику коаліцію, не позаздриш. Після тривалих внутрішньопартійних суперечок їм досі не вдалося суттєво покращити свій рейтинг.

А їхній кандидат на посаду канцлера, нинішній міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр, і надалі помітно відстає від лідера християнських демократів Анґели Меркель. При цьому до парламентських виборів залишилося менше ніж півроку.

І от соціал-демократи вирішили «натиснути на газ» і стали першою політичною силою, яка представила свою передвиборну програму. Подія відбулася в Берліні.

На захід прийшло понад дві тисячі прихильників СДПН, які, навіть незважаючи на погані результати соціологічних досліджень, перебували в оптимістичному настрої.

За приклад взяли Обаму

Оглядачі дотримуються єдиної думки, що сама подія і виступ кандидата на посаду канцлера Штайнмаєра чимось нагадувала передвиборний захід демократа Барака Обами.

«Дорогі друзі, той, хто не хоче тільки скаржитися, а хоче творити майбутнє й прагне проводити добру політику для Німеччини, – той повинен стояти біля керма. Я прагну цього, і хочу робити це на посаді федерального канцлера», – заявив Штайнмаєр.

Тим виборцям, які проголосують за соціал-демократів, він пообіцяв більшу соціальну справедливість.

«Якщо один банківський менеджер заробляє стільки, скільки 500 медсестер разом, то щось не так розвивається в суспільстві», – вважає Штайнмаєр.

«Перезавантаження» соціальної ринкової економіки


Із огляду на економічну кризу він виступив за «перезавантаження» соціальної ринкової економіки і наголосив на необхідності посилити вимоги до підприємств стосовно більшої соціальної відповідальності.

«Тому сильні плечі повинні під час цієї кризи отримати більше навантаження, ніж інші. Ми хочемо підняти податок для тих, хто багато заробляє, до 47 відсотків, щоб профінансувати центральний проект цього десятиліття, а саме – освіту», – сказав Штайнмаєр.

Не забули соціал-демократи й про податковий подарунок для тих, хто заробляє небагато і має лише одне джерело доходів. Таким пропонується відмовитися від заповнення податкової декларації.

Адже доходи в цих людей постійно однакові, то навіщо щоразу витрачати час на формальності. А розвантажені в такий спосіб чиновники фінансового відомства могли б займатися іншими справами.

Тому, хто відмовиться від заповнення податкової декларації, соціал-демократи обіцяють виплачувати премію обсягом у триста євро.

Цей виступ зустріли бурхливі оплески для соціал-деморкратичного кандидата на посаду канцлера від однодумців. Але чи вдасться йому переконати виборців? Про це можна буде сказати лише за п’ять місяців.

(Берлін – Прага – Київ)