Уряд пішов в обхід парламенту і самотужки ухвалив антикризові рішення

Київ – Не дочекавшись розгляду Верховною Радою законопроектів, необхідних для отримання кредиту МВФ, уряд вирішив врегулювати це питання самотужки. На позачерговому засіданні, серед іншого, Кабінет Міністрів ухвалив проекти постанов, які дублюють антикризові законопроекти.
Проекти антикризових законів, необхідних для отримання чергового траншу кредиту МВФ, уряд направив до парламенту ще минулого місяця.

Деякі із них, зокрема про збільшення ставок акцизного збору на алкогольні та тютюнові вироби, парламент ухвалив. Однак, до сьогодні відмовлявся включати до порядку денного антикризові законопроекти щодо виділення коштів на компенсацію «Нафтогазу» збитків від реалізації імпортного газу та корекцію пенсійного забезпечення.

Прем’єр Юлія Тимошенко звинуватила у зриві законопроектів пропрезидентську частину «Нашої України – Народної самооборони», а Кабінет Міністрів вирішив врегулювати ці питання самотужки.

«Коли поставили антикризовий законопроект для включення до порядку денного, то, на жаль, через неголосування тієї частини фракції НУНС, яка безпосередньо перебуває у системі координації Президента, все це було свідомо та цинічно завалено, – зазначає Тимошенко. Але я як Прем’єр-міністр не можу дозволити, щоб була зруйнована програма співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями», – каже Юлія Тимошенко.

Рішень парламенту вже не потрібно

Своїми рішеннями Кабінет Міністрів продублював законопроекти, які не спромоглася ухвалити Верховна Рада. Йдеться, зокрема, про дві постанови щодо збалансування бюджету Пенсійного фонду, і ще одну стосовно кошторису «Нафтогазу».

Окрім цього, за словами Юлії Тимошенко, Кабінет Міністрів ухвалив ще низку рішень, необхідних для отримання кредиту МВФ: «Проекти постанов, які були винесені, скорочували частину видатків державного бюджету, які можна скоротити у цю кризу. Це, як правило, економія, утримання самого апарату... І таким чином ми скоротили видаткову частину бюджету. Ми ухвалили також рішення про підвищення ціни на газ та електроенергію для заможних людей, які живуть у великих будинках».

Юлія Тимошенко також наголосила, що тепер вносити зміни до бюджету уже не потрібно.

МВФ ще говоритиме з урядом

Сьогоднішні рішення Кабінету Міністрів голова місії Міжнародного валютного фонду Джейла Пазарбазіолу назвала такими, які мають зробити «майбутнє оптимістичним». Однак поки що пані Пазарбазіолу не стала давати конкретних оцінок.

«Я не можу зараз говорити про конкретику ухвалених рішень. Ми ще будемо обговорювати їх із представниками уряду. Але уже зараз очевидно, що уряд зробив все можливе для того, щоб відновити фінансовий баланс у двох найбільш важливих державних інституціях. Це Пенсійний фонд та «Нафтогах», – сказала голова місії МВФ в Україні.

Що ж стосується дати та механізму отримання позики, то, за словами Джейли Пазарбазіолу, про це говорити ще зарано.

Антикризові рішення потрібні не лише для кредиту

На думку директора Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігора Бураковського, сьогоднішні дії уряду є правильними. Оскільки йдеться не лише про отримання позики, а й про економічну ситуацію в країні.

«Він (уряд) іде абсолютно правильним шляхом. Тому що за великим рахунком без рішення цих питань ми не отримаємо гроші, а з іншого боку, питання збалансування того ж Пенсійного фонду та «Нафтогазу», які є ключовими для фінансової стабільності країни», – заявив Бураковський.

Перший транш кредиту Міжнародного валютного фонду Україна отримала наприкінці минулого року. А в лютому очікувала отримати другий транш. Та через низку неузгодженостей виділення позики затрималося аж до сьогодні.

(Київ - Прага)