Київ став закордонною культурною столицею ... Білорусі

Київ – В Україні розпочався фестиваль сучасної білоруської культури «Білоруська весна 2009». Його першим акордом став документальний фільм «89 міліметрів. Свобода в останній диктатурі Європи», показаний у кіноклубі Києво-Могилянської академії. Організатори фестивалю вважають, що їхня місія – прорубати вікно у Білорусь, показати її мистецтво, культуру, життя простих білорусів, не обмежуючись спрощеним образом «білоруського заповідника тоталітаризму», в якому не лишилося нічого живого та прогресивного.
Політичний біженець, агент спецслужб, журналіст, стриптизерка, художник, мисливець... Із них портрет білоруського суспільства вималював молодий німецький режисер Себастіан Гейнцель, знімаючи свій фільм про Білорусь. Вийшла вражаюча суміш мирного побуту і боротьби зі владою, картинок природи та філософських одкровень про щастя й свободу. «89 міліметрів», винесені у заголовок – це різниця у ширині білоруської та європейської залізничної колії. А в тлумаченні автора – вимір свободи по-білоруськи.

«Наш комітет мав завдання відстежувати, хто роздає листівки, виявляти квартири, де розташовані підпільні штаби спротиву, і знищувати ці штаби», – розповідає один із героїв фільму, агент спецслужб Білорусі.

За культурні ініціативи можуть розстріляти

За непокору владі в Білорусі можуть і розстріляти: це єдина європейська країна, де не скасована смертна кара. Тому не дивно, що фестиваль проходить у Києві, який в останні роки став такою собі закордонною культурною столицею Білорусі, говорить організатор фестивалю, медіа-експерт Віталій Мороз.

«Величезна кількість білорусів переїжджають до Києва, як гриби з’являються їхні неформальні культурні мережі. Бо, на жаль, багатьом із них в’їзд на батьківщину закритий через їхні переконання. Цим фестивалем ми намагаємося поліпшити цю ситуацію, розширити той невеличкий простір свободи, який є в головах білорусів», – пояснює мету фестивалю його організатор.

Українцям та білорусам варто вчитися один в одного

За словами Віталія Мороза, українське суспільство набагато демократичніше за білоруське. Але попри це, українцям є чому повчитися в білорусів: цей невеличкий народ набагато більш політично консолідований. І в разі усунення від влади Олександра Лукашенка, Білорусь має усі шанси швидко інтегруватися до Європи. Українцям «Білоруська весна» відкриває зовсім новий, привабливий образ сусіднього народу, вважає Віталій Мороз.

«Для більшості українців існує так звана «лукашенківська Білорусь»: таке ж спрощене, примітивне уявлення, як свого часу про «сталінську Росію» у Європі. Ми змінюємо акценти: розповідаємо про повсякденне життя Білорусі. Це величезний шанс для українців дізнаватися про цю країну: в одну мить ми відкриємо її як повноцінного сусіда», – зазначає організатор фестивалю.

Білоруська національна розвага: на лижах – по асфальту

Фестиваль «Білоруська весна» обіцяє вразити своїх гостей. Будуть і кінопрем’єри, і фотовиставки, і виступи етнічних білоруських гуртів, і навіть лижні перегони на асфальті на кубок Олександра Лукашенка, розповідає прес-аташе «Білоруської весни» Аріна Рябінська.

«Фестиваль завітає і до Харкова, і до Львова, і до Дніпропетровська, і до Донецька, і до Тернополя та інших міст...». За словами Аріни Рябінської, виїзні програми фестивалю включатимуть зокрема вистави Брестського вільного театру, карнавальну ходу, змагання-слем українських та білоруських поетів і кінопрем’єри.

(Київ – Прага)