Армії потрібні гроші й народна підтримка

Київ – Цього року українські Збройні Сили отримали найменший обсяг фінансування за останні 17 років. Військові аналітики запевняють, що у цих умовах половина українських військових частин втратить боєздатність. Між тим представники Міністерства оборони пропонують розв’язувати проблеми армії шляхом громадської дискусії про значення Збройних Сил для українського народу. Де знайти ресурси для нормального фінансування армії?
Для забезпечення місії українських миротворців у Косові, Ліберії, Афганістані, Судані та Конго потрібно 360 мільйонів гривень на рік, а бюджетом передбачено лише 74. Представники Міноборони заявляють, що у травні ці гроші закінчаться, і миротворці не матимуть коштів навіть на повернення додому. І це лише одна з проблем українських збройних сил.

Недофінансування швидко призведе до деградації армії, вважає голова правління Центру військової політики Міністерства оборони Євген Шелест. «Це дуже небезпечні тенденції. В майбутньому на відновлення армії треба буде витрачати набагато більше коштів, ніж передбачає нинішня Програма розвитку Збройних сил», – зазначає він.

Народ сам скаже, яка армія йому потрібна


Програма розвитку збройних сил передбачає скорочення чисельності армії, зумовлене майбутнім вступом України до НАТО. Але в нових умовах, коли на державу не чекають в жодних військових альянсах, скорочення армії неприпустиме.

Аби переконати владу приділяти армії належну увагу, в Міноборони вважають за необхідне заручитися підтримкою суспільства. Вже 14 квітня відбудуться громадські слухання, на яких бажаючі зможуть висловити своє бачення розвитку та фінансування української армії. З цією ж метою створюється окремий інтернет-форум «Суспільство та сектор безпеки».

Важко захищати батьківщину без їжі та пального


Українському суспільству треба докорінно змінювати ставлення до збройних сил. Бо ще 2-3 роки фінансування за залишковим принципом – і Україна залишиться без армії, говорить Георгій Крючков, колишній голова комітету з питань національної безпеки та оборони Верховної Ради України четвертого скликання.

«Українська армія завжди фінансувалася за залишковим принципом. У військовослужбовців навіть із харчуванням проблеми. Не кажучи вже про пальне для навчань і підтримання боєздатності. В армії тривають дуже небезпечні процеси, які можуть стати незворотними. Стануть небоєздатними авіація та протиповітряна оборона – ті сили, які гарантують безпеку держави. Я ставив ці питання перед колишнім і нинішнім президентами, але ніякого результату не було. Фінансування армії ніколи не перевищувало половини від передбаченого законом», – каже Георгій Крючков.

Де взяти грошей солдату?


У кризовому українському бюджеті немає додаткових ресурсів. Вихід – або удвічі скорочувати кількість боєздатних частин у Збройних Силах, або давати армії змогу частково самій заробляти на своє утримання, заявляє директор департаменту воєнної політики Міноборони Віктор Корендович.

«Ми можемо реалізовувати надлишкове майно та приміщення. Чому держава не проведе його оцінку і не посприяє його купівлі? Ми ж зараз витрачаємо кошти на охорону вже не потрібних гарнізонів і складів! Крім того, наші миротворчі контингенти отримують грошову компенсацію від ООН. Але ці 20 мільйонів доларів чомусь ідуть не у Міноборони, а в загальнодержавний бюджет. Ці джерела фінансування можуть значно покращити становище армії».

У цій ситуації Україна може застосувати досвід Чехії. За словами Посла Чехії в Україні Ярослава Башти, Чеська Республіка утричі скоротила свої збройні сили, і за рахунок цього у три рази збільшила фінансування частин, що залишилися. Чеська армія стала однією з найсучасніших у світі, але для цього її фінансування навіть не довелося збільшувати.

(Київ – Прага)