Україна – не Молдова

Київ – У четвер прес-служба Генпрокуратури повідомила про затримання в аеропорту Одеси двох громадян Республіки Молдови – Габріела Статі та Аурена Маринеску. Вони були оголошені в міжнародний розшук за організацію масових заворушень в Кишиневі. Тим часом українські політики та політологи міркують про те, чи можливий в Україні молдавський сценарій виборів. На їхню думку, збурити результатами виборів українських громадян буде значно складніше.
В Україні цього року чи на початку 2010-го мають відбутися президентські, а, можливо, й дострокові парламентські вибори. Тож, події в Молдові, де парламентські вибори закінчилися масовими заворушеннями, викликали значний інтерес вітчизняного політикуму.

Абсолютна більшість політиків та експертів дійшла висновку, що в Україні подібний сценарій розвитку подій малореальний.

Київ – не Кишинів

Екс-міністр закордонних справ, народний депутат Борис Тарасюк наголошує на тому, що в України інший досвід опротестування фальсифікацій на виборах.

«Не йдеться про повторення молдовського варіанту в Україні, – зауважив він. – Україна вже показала всьому світові свій шлях до демократії, здійснивши акції протесту мирно. Жодного скла, жодної вітрини не було розбито, не кажучи вже про жертви під час Помаранчевої революції, яка тривала 17 днів».

Борис Тарасюк також наголосив, що у молдавських подіях значну роль відіграв закордонний вплив. «Молдавські протести відбувалися із використанням символіки іншої держави, – каже екс-голова МЗС. – Або це провокація місцевого ґатунку, або втручання у внутрішні справи. Нічого подібного в Україні не було. Це була революція українців проти української нечесної влади».

Українці – не молдавани

На думку голови Комітету виборців України Олександра Черненка, українські громадяни після Помаранчевої революції мають імунітет до закликів політиків вийти на вулицю. «Той соціальний вибух, що стався в 2004 році, випустив пару набагато років уперед, – зазначає він. – А серія наступних проплачених акцій повністю дискредитувала масовий процес. Не виключено, що за наслідками виборів можливі хіба що екстремістські дії нечисленних груп, осіб».

Представники політичних сил, що тяжіють до екстремізму, вважають, що українців підняти на протест - марна справа.

«Україна населена українцями, а не молдаванами, – каже лідер партії «Братство» Дмитро Корчинський. – Колись Панас Мирний написав повість «Хіба ревуть воли як ясла повні?», де з волами порівняв українців. До речі, віл – це кастрований бик. Але, як з’ясувалося, українці не ревуть не лише біля повних, але й біля порожніх ясел».

Думки політиків та експертів збігаються на тому, що незадоволені перебігом та результатами виборів будуть. Проте головні післявиборчі баталії точитимуться в судах та довкола судів.

(Київ – Прага)