Антикомуністичні протести в Молдові. Місія МВФ в Україні (Огляд преси)

Київ – Антикомуністичні протести у Молдові розгортаються з несподіваним поворотом. Як зазначає газета «День», це зовсім не схоже на те, як в Україні люди вийшли на вулиці з мирними протестами проти фальсифікації результатів виборів. Якщо ж проводити інші паралелі між подіями у Києві 2004 року й тим, що відбувається у Кишиневі, то в тогочасних подіях в Україні Росія бачила американський слід, а тепер Молдова і Росія разом бачать румунський. Докладніше з коментарями і аналогіями видання знайомить у статті «Марш... лівою».

У цьому ж числі «День» розмірковує, чому енергозбереження в Україні поки не стає масовим. Видання зазначає, що тема економії енергоресурсів після газових конфліктів із Росією стала для Києва вкрай актуальною. Як альтернативу газу в масштабах усієї країни згадували ледь не кожне відоме науці джерело енергії. Однак, замість тотальної заміни одного ресурсу іншим варто було б спочатку навчитися раціонально ними користуватися... Але робити це, на думку газетярів, українці поки не поспішають. Про це видання наголошує у статті «Неекономний менталітет».

Продовжує енергетичну тему газета «Факти», яка зауважує на надмірності виробленої в Україні електроенергії. Тому вже кілька років держава експортує її в інші країни. Однак останнім часом на ринку експорту електроенергії намітилася небезпечна тенденція, а саме: західні споживачі стали відмовлятися від української електрики. Причиною експерти називають непрозорі схеми експорту електроенергії державної компанії-монополіста. Але, як зазначає видання, вихід із неприємної ситуації знайдений. Про нього розповідається в рубриці «Камінь спотикання».

В Україну знову прибула місія МВФ, і вкотре розпочалося обговорення питання щодо виділення країні другого траншу. Але як пишуть «Ізвєстія» в Україні», українська влада розраховує не лише на ці гроші. Де і в кого керівництво держави хоче взяти позику, інформується в статті «Вижити в борг».

Поки численна армія вкладників штурмує проблемні банки, вимагаючи повернення своїх кревних, не менша кількість громадян сушить голову над питанням, де взяти кошти, щоб розрахуватися з кредиторами. Як пише газета «Вечірні вісті», у випадку отримання боржником статусу банкрота, його майно буде оцінене і продане для погашення заборгованості. При цьому у позичальника не можна забирати все підряд: буде визначений мінімум, котрий залишається у нього для утримання сім’ї. Ймовірно, це буде житлова площа і предмети першої необхідності. Докладніше про перспективи банкротів інформується в матеріалі «Погашення боргів».

(Київ–Прага)