СБУ оприлюднила документи про міжнародну діяльність ОУН-УПА

Одна з оприлюднених ГДА СБУ фотографій: Повстанці УПА під час рейду на території Словаччини. 1947 р.

Служба безпеки розсекретила документи, які свідчать про міжнародну діяльність Організації українських націоналістів й Української повстанської армії в 1940-50-х роках. Як повідомляє прес-служба відомства, сьогодні в СБУ відбулися громадські історичні слухання про міжнародну діяльність ОУН й УПА.
«Масштаби діяльності ОУН й УПА навмисне применшувалися в радянські часи. Тим часом український визвольний рух 1940-50-х років став незалежним суб’єктом міжнародної політики, з його представниками укладали договори про співпрацю діячі повстанських формацій», – зазначив у ході слухань директор Галузевого державного архіву СБУ Володимир Вятрович.

За його словами, УПА активно впливала на ситуацію в Центрально-Східній Європі в післявоєнний період.

Науковий співробітник архіву СБУ Олександр Пагіря повідомив, що ОУН й УПА контактувала з військовими й державними діячами Угорщини й Румунії в 1943-45 роках.

«Проведення мирних переговорів між українським визвольним рухом й урядами Угорщини й Румунії засвідчило наявність феномена в міжнародних відносинах – повстанської дипломатії», – зазначив Пагіря.
Агітаційна листівка УПА. Звернення до поляків. 1945 р. (Фото з архівів ГДА СБУ)


Як наголосив науковий співробітник архіву Володимир Ковальчук, ОУН й УПА також співпрацювали з польськими партизанами. Документи свідчать, що в 1946 році УПА й польські партизани провели спільну атаку на Грубешов (Польща).

Під час слухань керівник наукового відділу архіву СБУ Олександр Іщук зазначив, що в 1945-49 роках УПА й ОУН активно контактували з антикомуністичними рухами Центральної й Східної Європи.

Іщук продемонстрував унікальні документи з архіву СБУ: повстанські листівки, які поширювалися за кордоном і друкувалися польською, чеською, словацькою, угорською, румунською мовами, а також звіти про рейди ОУН й УПА.

СБУ має намір до кінця 2009 року розсекретити й оприлюднити архівні документи з 1917 до 1991 року включно, що пов’язані з українським визвольним рухом, політичними репресіями й голодоморами в Україні.