США і Європа навели мости

Чеська Республіка - Президента США Барак Обама та ЄС Жозе Мануель Баррозу під час зустрічі в Празі, 5 квітня 2009 р.

Прага – Турне президента США Барака Обами по Європі підтвердило величезну популярність нового американського лідера. Він, на думку оглядачів, зумів продемонструвати саме такий підхід Америки до справ у світі, який довго чекали європейці. Проте новий спосіб розмови ще не дав американцям бажаних результатів.
Празький самміт ЄС-США був ще однією можливістю для американського і європейських лідерів виправити стосунки між двома частинами Атлантики після непорозумінь, породжених попередньою адміністрацією у Вашингтоні. Європейці, на думку коментаторів, нарешті говорили з американським президентом, який не лише читав лекції, але і слухав, і всіляко показував, що його наміри серйозні.

«Я високо ціную надзвичайне лідерство Європейського Союзу та Європейської Комісії. Ми сподіваємося на продовження цієї співпраці. Очевидно, що стосунки між США та Європою є дуже міцні. Інколи здавалося, що ми маємо непорозуміння в деяких речах, але речі, які нас об’єднують, є набагато важливішими, ніж ті, що нас розділяють», – наголосив Барак Обама.

Більшість уваги під час саміту взяла на себе спільна реакція на запуск ракети Північною Кореєю, але разом із тим, президент США мав можливість поговорити і зі своїми колегами з Іспанії та Польщі.

Стосунки з Іспанією були підірвані реакцією попереднього президента США Джорджа Буша на вивід іспанського війська з Іраку в 2004 році. Але минулого тижня під час ювілейного саміту НАТО Іспанія продемонструвала підтримку Сполученим Штатам в Афганістані, пообіцявши спрямувати до цієї країни близько 600 своїх військових.

Перспектива елементів американської системи ПРО у Європі


Із польським керівництвом Обама обговорював долю американської системи протиракетної оборони. Польща і Чехія наразилися на гостру російську протидію появі цієї системи, але нова американська адміністрація натякнула росіянам, що вона може і не з’явитися цілком, якщо Росія допоможе переконати Іран відмовитися від ядерної програми.

Головуючий в Євросоюзі прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек заявив, що його країна готова відмовитися від радарів, які мали бути частиною протиракетної оборони у випадку, якщо Тегеран полишить свої ядерні плани.

«Якщо ми досягнемо успіху в тому, щоб переконати Тегеран дотриматися своїх міжнародних зобов’язань щодо нерозповсюдження ядерної зброї, то тоді, можливо, ця загроза зникне. Тоді ми можемо почати танцювати на Вацлавській площі в центрі Праги та полишити такі ініціативи як протиракетна оборона», – зазначив Мірек Тополанек.

Польський уряд під час Празького саміту хотів переконатися, що обіцянки США, зроблені у зв’язку з протиракетною системою, будуть дотримані. Президент Обама пообіцяв, що ракети «Патріот» Польща отримає в будь-якому випадку, і американці далі допомагатимуть у розбудові польської обороноздатності. Виступаючи разом із президентом Лехом Качинським та прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском, Барак Обама назвав стосунки з Польщею «одними з найкращих у світі».

(Прага – Київ)