Уряд хоче націоналізувати банки

Київ – Рекапіталізація чи націоналізація? Кабінет Міністрів та Національний банк ухвалили постанову про вдосконалення порядку рекапіталізації потерпілих фінустанов. За словами Прем’єра Юлії Тимошенко, йдеться про викуп урядом контрольних пакетів акцій цих банків. Що означає нинішнє рішення і як воно вплине на банківських клієнтів?
Уряд відкрив можливість націоналізувати «проблемні» банки. У постанові, ухваленій спільно Кабінетом Міністрів та Національним банком, ідеться про можливість викупу контрольного пакету акцій банків, у яких повністю припинені розрахунки.

«Уряд є власником двох державних банків – «Укрексімбанку» і «Ощадбанку». Ці два державні банки працюють, як годинник. Вони ніде нічого не затримують, вони все всім платять, вони розраховуються за своїми зобов’язаннями. Так чому ж приватні власники не можуть дати толку своїм банкам? Гроші шкода з офшорів повиводити, і нема кому допомогти їм, тому що силові структури бездіють у цьому напрямку?» – каже Юлія Тимошенко.

Що це саме за банки та коли уряд може їх націоналізувати чи рекапіталізувати, ще не вирішено. Однак, за словами Прем’єра, йдеться передовсім про великі фінансову установи зі значною кількістю вкладників.

Між тим, за словами заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова, найімовірніше, йтиметься про рекапіталізацію семи-восьми банків. І протягом двох тижнів Нацбанк готовий передати урядові свої пропозиції щодо цього.

Рішення уряду запізніле, проте необхідне

Нинішнє рішення Кабміну для банківської системи є позитивним, утім, дещо запізнілим, вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. «Це потрібно було вирішувати місяців п’ять тому. Тоді б дешевою була вартість цієї операції. Але за будь-яких умов це крок у правильному напрямку. Проте довго ми його чекали», – каже він.

За нинішніх умов націоналізація банків є правильним і ринковим методом, заявляє Радіо Свобода радник голови правління одного з комерційних банків Олександр Охріменко, – утім, за умови подальшої денаціоналізації цього баку.

«Якщо Кабмін зайшов сюди, це добре. Але з часом, через 3–5 років, не менше, уряд ці банки має денаціоналізувати, щоб вони були не постійно державними», – наголошує банкір.

Без можливості кредитувати не допоможе і націоналізація


Щоправда, експерти зауважують: однієї рекапіталізації чи націоналізації замало. «Це може зупинити падіння цього банку, але не може врятувати в принципі, якщо банк не матиме можливості кредитувати економіку, яка потихеньку починає оживати», – каже Олександр Сугоняко.

На його думку, якщо усі платежі, що здійснюються за рахунок коштів держбюджету та соціальних фондів, будуть переведені у державні банки, це може призвести до знищення банківської системи.

За інформацією НБУ, на рекапіталізацію банків із держбюджету планують надати 44 мільярди гривень. Перші банки можуть отримати допомогу уже протягом місяця.

(Київ – Прага)