Концерти альтиста з Великої Британії Андрія Війтовича на Батьківщині

Київ – У Львові та Києві відбулися концерти провідного музиканта оркестру Королівської Опери Ковент-Гарден, альтиста Андрія Війтовича. Концерти проходили у рамках проекту Culture for Community, який знайомить з мистецтвом відомих музикантів, народжених в Україні.
Випускник Львівської консерваторії і струнної Академії у Швейцарії, Андрій Війтович працює в Лондоні вже майже 15 років.

Він є концертмейстером оркестру оперного театру Ковент-Гарден, грає з найкращими оркестрами світу.

Серед його партнерів по сцені були Ростропович і Пласідо Домінґо, Елтон Джон і Стінґ, а серед слухачів – королівська родина, Папа Римський, президенти різних країн.

Концерт у Києві для заможних меломанів

У Київ Андрія Війтовича запросили дати концерт для тих, хто може собі дозволити послухати класичну музику за 550 гривень у вишуканому столичному клубі.

У дуеті зі львівським піаністом Мирославом Драганом Андрій Війтович знайомив слухачів з музикою країн різних континентів. Свій концерт вони назвали «Навколо світу за 60 хвилин». Одягнута у вечірні сукні і смокінги, публіка реагувала на блискучу гру музикантів бурхливими аплодисментами.

Організатор таких концертів Вікторія Зубенко так пояснила кореспонденту Радіо Свобода мету свого проекту: «В опері і в філармонії ми бачимо виключно іноземців і нашу небагату еліту, інтелігенцію. Жодного олігарха, жодного банкіра за півроку ми там не побачили. Тому що немає сприйняття того, що є в суспільстві – сприйняття класичного, художнього мистецтва. Один із спонсорів зацікавився нашим задумом. І ми вирішили щось робити: залучати заможних до класичної музики. Ми зробили кілька концертів із музикантами із Цюріху, які були українці. І виникла ідея знайомити не тільки з вищим класом музикантів, а ще й з українцями».

Музика і благодійна діяльність


У розмові з Андрієм Війтовичем виявилося, що подібні вечори в країнах Західної Європи спрямовані, насамперед, на благодійну діяльність: «Компанії, банки, приватні організації замовляють музикантів на закриті корпоративні вечори, на яких продають квитки, а потім ті гроші вкладають у доброчинність та інші корисні справи».

Як розповіла пані Вікторія, завдяки таким концертам їй вдалося створити своєрідний клуб заможних меломанів і при цьому популяризувати відомих музикантів – колишніх співвітчизників.