Обама автобудівникам: Реформуйтеся

Президент Барак Обама оголошує план допомоги автовиробникам у Білому домі. Поруч — міністр фінансів Тімоті Ґайтнер. 30 березня 2009 року

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама відкинув прохання про додаткову фінансову допомогу з боку автобудівних концернів Детройта, які балансують на краю банкрутства. Світові фондові ринки, включно з американськими, реагували на це рішення значним падінням курсу цінних паперів, що поглибило фінансову кризу.

Ідеться про скрутне становище лише двох концернів із детройтської трійці – General Motors i Chrysler. Ford стверджує, що виживе й без урядових кредитів.

Щодо General Motors, то уряд примусив звільнитися генерального директора концерну Ріка Ваґоніра після того, як Білий дім відкинув його план перебудови.

Це безпрецедентний крок. Ніколи раніше уряд не диктував умови приватним корпораціям.

Ваґонір дев’ять років стояв на чолі General Motors і довів автовелетня до такого стану, що курс його акцій впав на 95 відсотків: був 70 доларів, а нині менше від 3 доларів.

Але Обама заявив, що він кровно зацікавлений у виживанні американської автобудівної промисловості, що вона мусить успішно конкурувати на світовому ринку. На жаль, сказав президент, «наша автоіндустрія не рухається достатньо швидко у правильному напрямку».

Торік адміністрація президента Джорджа Буша надала 17 мільярдів доларів кредитів з метою допомогти автовелетням General Motors i Chrysler вижити за умови, щоб ці компанії виробили прийнятні плани реорганізації виробництва. Вони ці плани склали, але президент Обама їх відкинув. Нових грошей їм поки що не дали.

Допомога буде, але за певних умов

Хоча президент назвав зусилля автоконцернів «неадекватними», він разом із тим пообіцяв надати для General Motors «достатню кількість робочого капіталу», якого має вистачити на 60 днів. За цей час корпорація повинна підготувати прийнятний проект реорганізації.

Щодо концерну Chrysler, то становище цієї компанії Обама назвав більш небезпечним. Італійський концерн Fiat запропонував корпорації Chrysler об’єднатися.

Відтак американський уряд вимагає, щоб Chrysler у тридцятиденний термін подолав усі перепони на шляху до цієї домовленості. Якщо це буде зроблено, тоді, сказав Обама, «ми зважимо можливість надати кредити на суму до 6 мільярдів доларів, щоб сприяти успіхові цього плану».

Підтримка і для покупців

Водночас президент оголосив кроки, що мають заспокоїти потенційних покупців детройтської продукції. Федеральний уряд почне підкріплювати гарантійні зобов’язання, що їх виробники надають покупцеві нового авта.

Принагідно Обама нагадав, що закон про економічні стимули, котрий він нещодавно підписав, передбачає заохочення для американців, щоб вони купували американські нові авта. Зокрема, такі покупці зможуть відраховувати від федеральних податків вартість купівлі. За словами президента, ця пільга сприятиме купівлі понад ста тисяч нових автомобілів.

Разом із тим Обама наголосив: «Уряд Сполучених Штатів не зацікавлений у тому, щоб керувати діяльністю General Motors. Ми не маємо наміру керувати General Motors. Одначе ми не можемо толерувати хибні рішення, і ми не можемо узалежнювати виживання нашої автоіндустрії від безкінечного потоку грошей платників податків».

(Нью-Йорк – Прага – Київ)