Кризі – стоп! Перевиборам – уперед?

Востаннє тим часом, але далеко не вперше, «регіони» блокували роботу парламенту на початку лютого

Київ – Сьогодні починається акція протесту, ініційована Партією регіонів. Метою акції, що заявлена як всеукраїнська, є відставка Президента Віктора Ющенка та уряду Юлії Тимошенко, а також дострокові парламентські вибори.
Акція «Кризі – стоп! Владу – до відповіді» стартує в Криму. У Сімферополі має виступити лідер партії регіонів Віктор Янукович. А наступного дня акції відбудуться у Києві та деяких інших містах.

До того ж 31 березня депутати-регіонали можуть заблокувати парламентську трибуну. «Якщо влада не надасть антикризовий план і не захистить його разом зі змінами до бюджету, то з вівторка Верховна Рада буде заблокована», – цитує заступника голови Партії регіонів Бориса Колесникова прес-служба партії.

У БЮТ підозрюють, що кінцевою метою мають бути парламентські перевибори, що відбудуться орієнтовно 7 червня.

Між тим відправити уряд у відставку буде проблематично. Адже в лютому питання вже виносилося на розгляд і не набрало необхідної кількості голосів. А двічі впродовж однієї сесії питання про відставку уряду порушуватися не може.

Результати перевиборів можуть здивувати

На думку експертів, за умов кризи наслідки дострокових парламентських виборів можуть бути доволі несподіваними для їхніх ініціаторів. Політолог Вадим Карасьов вважає, що дострокові вибори мають змінити парламентську структуру: «Понизити шанси БЮТ, натомість можуть зайти нові сили: Блок Яценюка, Блок Гриценка, можливо, «Єдиний центр».

Із огляду на цю та інші обставини далеко не всі експерти вважають, що Партія регіонів наполягатиме на дострокових виборах. Політтехнолог Тарас Березовець каже, що в умовах кризи підтримка всіх провідних політичних сил зменшується, тому Партія регіонів, БЮТ, а тим більше «Наша Україна» не можуть розраховувати на те, щоб вберегти ту кількість депутатських мандатів, яку вони мають зараз.

«Через це всі великі політичні гравці, в тому числі й Партія регіонів, незважаючи на їхню риторику, не зацікавлені в тому, щоб цю Верховну Раду розпустити. Набагато більше в їхніх інтересах використовувати вулицю як фактор тиску для реалізації прозаїчних завдань», – каже фахівець.

Попри непримиренні заяви з боку Партії регіонів на адресу БЮТ, політологи не виключають, що одним із варіантів розв’язання кризи все ще лишається переформатування коаліції у нинішньому парламенті.

(Київ – Прага)