Обама і програма викупу банківських активів

Барак Обама і Тімоті Ґайтнер

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах адміністрація президента Барака Обами впроваджує нову програму, яка має звільнити банки країни від знецінених активів. Цей план вражає своїм обсягом та вартістю і може справити значний позитивний вплив не лише на американську, а й на світову економіку.
Йдеться про знецінені активи, тобто іпотечні та боргові зобов’язання для купівлі нерухомості. Справа у тім, що у перебігу рецесії, тобто сповільнення промислового виробництва, боржники втрачали роботу та інші джерела прибутків, а з ними і змогу виплачувати іпотечну заборгованість.

Ці активи, номінальною вартістю понад 2 трильйони доларів, важким тягарем лягли на банки, паралізували кредитні ринки й загальмували економічний розвиток Америки. Отож адміністрація Обами започаткувала програму продажу на аукціонах отих знецінених іпотек.

Щоб залучити до цього приватних інвесторів, уряд пропонує їм підтримку за рахунок громадських фондів. Міністерство фінансів і Федеральна резервна система (тобто Центробанк) пропонують покрити 85 відсотків вартості кожного викупленого іпотечного пакету.

Образно кажучи, уряд обіцяє столову ложку фінансового цукру за кожну чайну ложку ризику, що його погоджується проковтнути приватний інвестор. «Уряд, без сумніву, теж ризикує», – визнав міністр фінансів Тімоті Ґайтнер.

Решту 15 відсотків теж наполовину будуть покривати платники податків: за кожен долар приватного капіталу, виплаченого за іпотечний пакет, додаватимуть долар від уряду.

Таким чином, приватному інвесторові залишиться внести 7–8 відсотків вартості знецінених активів.

США загнали світ у кризу, США й рятуватимуть

Через тиждень президент Обама візьме участь у фінансовому саміті лідерів 20 держав світу. І програма допомоги економіці, започаткована Білим домом, має прямий стосунок до цієї лондонської зустрічі.

Адже американські банки свого часу встигли перепродати отримані ними іпотечні зобов’язання банкам багатьох країн і таким чином втягнули їх у боргову карусель. Маємо тепер світову економічну кризу.

Це непрямо визнав сам Обама, закликавши до всесвітнього економічного співробітництва: «Ми закликаємо наших партнерів приєднатися до нас із відчуттям негайності та спільної мети…».

Нова програма, за підрахунками міністра Ґайтнера, дасть змогу викупити до трильйона доларів знецінених активів. Але міністерство фінансів може вкласти ще трильйон доларів у знецінені іпотеки за іншою програмою, започаткованою на минулому тижні. Вона має сприяти новому кредитуванню промислових підприємств і наданню нових іпотек.

На прес-конференції у Білому домі, що відбулася ввечері у вівторок, президент Обама, зокрема, сказав: «Ми розглядаємо програму (викупу знецінених активів) як складову частину плану, який дасть змогу (банкам) відновити кредитування. Це не станеться упродовж одного дня, фінансова система залишається вельми вразливою, але ми вважаємо, що просуваємося у правильному напрямку».

(Нью-Йорк – Прага – Київ)