Балтійсько-Адріатично-Атлантичний форум - за відчинені двері НАТО

Рига – Сьогодні в Ризі завершилася дводенна зустріч міністрів закордонних справ Балтії та Адріатики, а також представника держдепартаменту США. У перебігу форуму обговорювали питання, пов’язанні з підготовкою до ювілейного саміту НАТО, який відбудеться на початку квітня у Франції та Німеччині, а також актуальні питання регіональної та світової безпеки. Не оминули учасники форуму й тему інтеграції України та Грузії у Північноатлантичний альянс.
Балтійсько-Адріатично-Атлантичний форум відбувся за ініціативою міністра закордонних справ Латвії Маріса Рієкстиньша і був приурочений до п’ятої річниці вступу країн Балтії до НАТО. Мета зустрічі міністрів закордонних справ Балтії, Албанії, Македонії, Боснії і Герцеговини, Хорватії та Чорногорії та представника держдепартаменту США Стюарта Джона – продовження розпочатого діалогу щодо підтримки євроатлантичної інтеграції держав Західно-Балканського регіону.

Поки що з цих країн реальні шанси набути членство НАТО вже на саміті Альянсу 3-4 квітня у французькому Страсбурзі та німецькому Келі мають Албанія і Хорватія. Вступ Македонії до НАТО заблокувала Греція, поки не буде вирішена суперечка довкола назви країни. Відокремившись у 1991 році від Югославії, Македонія має таку ж назву, яку носить північна частина Греції, тому Афіни вимагають відкоригувати назву країни.

Підтримка євроатлантичних устремлінь України та Грузії


У перебігу Ризького форуму міністри закордонних справ Балтії та Адріатики наголосили на важливості здійснення політики відкритих дверей НАТО для Західно-Балканських держав, а також для України для Грузії.

«Європа не буде єдиною і вільною, поки країни Західних Балкан, а також такі держави, як Україна та Грузія, не приєднаються до НАТО», – зазначив у Ризі міністр закордонних справ Литви Віґаудас Ушацкас.

Литовський міністр наголосив на важливості співробітництва держав Адріатичного регіону, Балтії та США і запропонував запрошувати на такі зустрічі Україну та Грузію. За його словами, ці країни могли б скористатися досвідом здійснення реформ у сфері оборони, політики та економіки.

Керівник зовнішньополітичного відомства Хорватії Ґордан Яндрокович також наголосив на важливості інтеграції України і Грузії у євроатлантичні структури. «Ми підтримуємо процес реформ, які відбуваються в Україні та Грузії і хотіли б ще раз підтвердити незмінність нашої підтримки євроатлантичних устремлінь України та Грузії», – заявив керівник МЗС Хорватії.

Зустрічі представників Адріатичних держав, країн Балтії та США проходять із 2006 року.

Хартія США-Балтія була підписана у 1998 році. Хартію США-Адріатика підписали у 2003 році Албанія, Хорватія і Македонія. У 2008 році до Адріатичної хартії приєдналися Чорногорія та Боснія і Герцеговина. У грудні 2008 року хартію підписала Україна, а у січні 2009 року – Грузія, що дає підстави для розширення формату співпраці у напрямку Східної Європи.

(Рига – Прага – Київ)