Антикризові пропозиції уряду

Гості Свободи: Сергій Соболєв, народний депутат БЮТ та Людмила Супрун, Голова Народно-демократичної партії
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Ірина Штогрин: Пані Людмило, в будь-якій країні, за будь-яких умов будь-який уряд змушений вдаватися до антикризових заходів. Чи потрібно звертатися до людей з простою зрозумілою декларацією? Чи потрібно говорити, для чого ми приймаємо ці антикризові закони, і формулювати таким чином, щоб суспільство бодай розуміло, у яких основних напрямках треба рухатися?

Людмила Супрун: Я вважаю, що це перша умова, якої треба дотриматися, щоб дійсно всі в країні відчули якісь зміни на краще, якусь перспективу, тому що коли відбувається криза, вона торкається абсолютно всіх без винятку людей.

Людмила Супрун
Ось за останніми опитуваннями, майже 98% українців сказали, що їх зачепила криза, що для них це є проблема.
Людмила Супрун: 98% українців сказали, що їх зачепила криза, що для них це є проблема.


Якщо б, наприклад, уряд працював сам по собі, то це була б одна справа, вони могли вирішувати будь-які питання для себе, приймати будь-які закони, будь-які рішення. Але коли за твоєю спиною 46 мільйонів населення, то вони повинні знати, чого їм очікувати завтра, післязавтра, що їм робити зі своїми вкладами, як їм планувати своє життя, як їм планувати ведення виробничої діяльності, заняття бізнесом. Сьогодні все пливе з заплющеними очима.

- Ви як громадянка почули це звернення уряду? Ви почули ці основні напрямки, цей основний антикризовий девіз?

Людмила Супрун: Насправді антикризовий девіз «Підвищуємо податки» в кризових умовах є антинародним, тому що багато людей, хто займається виробничою діяльністю, сьогодні вимагають від уряду: не змінюйте податкову систему, не чіпайте її, хоча б не збільшуйте податки.
Людмила Супрун: Антикризовий девіз «Підвищуємо податки» в кризових умовах є антинародним, тому що багато людей, хто займається виробничою діяльністю, сьогодні вимагають від уряду: не змінюйте податкову систему, не чіпайте її, хоча б не збільшуйте податки.


Дивіться, яка ситуація відбулася з транспортним збором. Спочатку цей збір підняли, причому для незахищених верст населення, для тих, хто має старі автомобілі найбільше…

- Потім повернули.

Людмила Супрун: Так. Ринковий збір, інші речі.

- З Вашого дозволу дамо Сергію Соболєву слово.

Пане Соболєв, скажіть, будь ласка, Ви як громадянин і Ви як представник, член фракції БЮТ почули від Прем’єр-міністра, від уряду в цілому оцей основний заклик, як має країна боротися з кризою?


Сергій Соболєв: Тут є два питання. Перше питання – це набір заходів, які необхідно приймати терміново. Інше питання – це ті способи, яким це можна ухвалити.

Якщо це стосується постанов уряду, то я думаю, що це в сьогоднішніх умовах, ніби, є найпростіший засіб. Якщо це стосується рішень (слово незрозуміле), то отут і виникають ключові питання.

Бо коли ще 5 місяців по тому Прем’єр-міністр звернулася до українського народу і до всіх політичних сил з однією-єдиною пропозицією: криза є перед нашими воротами, треба забути про те, хто є опозиція, хто більшість, хто в уряді, хто поза урядом, є пропозиція об’єднати всі парламентські сили під декілька ключових речей.

Вони вже тоді були очевидні. Це прийняття бюджету, який був би збалансований, який не передбачав би дефіциту, який неможливо покрити реальними коштами.

Друге – це прийняття фактично бюджету Пенсійного фонду, який якщо і дотувати з бюджету, то мінімальними коштами.

І третє ключове питання, яке стосується врегулювання податкових змін, коли податки повинні платити всі без винятку, але податкова система повинна бути стабільна.

На жаль, на це відгукнулися лише три фракції парламенту. Зараз з квітня…

- Пане Соболєв, але, погодьтеся зі мною, це були, швидше, звернення до парламенту. А я запитую Вас про суспільство.

Скажімо, президент США Обама, звертаючись до суспільства, задекларував три зрозумілі речі. Мені вони видаються зрозумілими. Реалізація інфраструктурних проектів, збільшення видатків на соціальних захист населення і зниження податків.

Інша справа, як це буде реалізовано, інша справа, що зараз багато чого критикується. Але, принаймні, ці три позиції є абсолютно зрозумілими. Поки що, мені видається, ми цього не бачимо.

Але давайте тоді перейдемо конкретно до тих пропозицій, які сьогодні прозвучали від Прем’єр-міністра, про сьогоднішній антикризовий пакет…

Розпочнемо з акцизів. Пані Людмило, як Ви розцінюєте таку ініціативу уряду?


Людмила Супрун: Мені здається, що ті, хто пропонував цей закон, вони проти працюють своєї власної країни. Ви розумієте, що виробництво сигарет, цигарок сьогодні і в Україні існує, і в Молдові, і в Болгарії, і в Росії.

Ми повинні створювати такі умови, щоб виробництво тут в нас було конкурентним, по-перше, щоб сюди не заходила чужа продукція, тому що це зразу призведе до контрабанди. У мене таке враження, що лобістами цього закону є група контрабандистів, які намагаються заробити на таких змінах.

Людмила Супрун: Ставка акцизу на сигарети вже за цей рік тричі в Україні змінювалася. І пропонується з 1 липня її збільшити до 45, наприклад, гривень у твердих сумах за сигарети. Це, щоб зрозуміло було, в порівнянні з Росією - на 50% вище, ніж в Росії.
От просто приведу для прикладу. Ставка акцизу на сигарети вже за цей рік тричі в Україні змінювалася. І пропонується з 1 липня її збільшити до 45, наприклад, гривень у твердих сумах за сигарети. Це, щоб зрозуміло було, в порівнянні з Росією - на 50% вище, ніж в Росії. А до кінця року пропонується збільшити майже на 100%.

Тобто, що буде відбуватися? Українці будуть палити цигарки. Тільки вони будуть купляти їх у Росії. Провозити на територію України і платити податки російському бюджету і місцевому, і державному.

Тобто, це означає тільки одне, що такий невиважений підхід призведе до збільшення контрабанди і до зменшення надходжень до бюджету від власних вітчизняних виробників цигарок.

Я особисто не палю. Я проти куріння. Але такий захід, який пропонується, він не зменшить шкоду для здоров’я, люди не будуть менше купувати, вони просто будуть купувати іноземне.

- Пане Соболєв, а Ви курите?

Сергій Соболєв: Ні, я не палю. І я підписався під тим законопроектом, який на кінець-то встановлює нормальні ставки, які відповідають ставкам існуючим і в Росії, і в Молдові. Я вже не кажу про ЄС й інші країни.

Я хочу зауважити, що в нас зараз якраз існує контрабанда. І ті, хто далі відстоює низькі акцизи на цигарки, абсолютно чітко розуміє це. А я хотів би їх відправити на склади митні з контрабандною продукцією, яка затримується з України. Так от, я хотів би сказати, що практично кожна десята частина того, що затримують, то це саме контрабандні цигарки, які вивозяться з території України в Молдову, в Росію. Я вже не кажу про в ЄС.
Сергій Соболєв: Кожна десята частина того, що затримують, то це саме контрабандні цигарки, які вивозяться з території України в Молдову, в Росію. Я вже не кажу про в ЄС.


Саме тому ми вийшли з ініціативою, щоб збільшити зрештою реально акциз на тютюнові кампанії. А це саме акциз, який буде бити в тому числі і по тютюнових кампаніях, це акциз, який буде реально поступати в бюджет держави, бо дійсно його обліковувати дуже легко, і зупинить контрабанду, яке йде з України фактично вимивання реальних коштів, які не поступають в наш бюджет.

Те, що стосується акцизу, наприклад, на горілку і кріплені вина, то це буде наступний крок. Бо коли кажуть, що ви 4 рази розглядали закон про акцизи, то так розглядали.

Тільки, на жаль, горілчане лобі в парламенті добилося одного: підняття акцизів на горілку аж на 6% з другого півріччя 2009 року. Саме тому зрештою ми повернемося до цього питання і реально піднімемо акцизи на горілку і на кріплені вина.

Це є те, що, по-перше, буде захищати нашу націю, здоровий спосіб життя людей, бо кількість людей, які гинуть від різноманітних захворювань, перш за все від раку, і тих, хто вживає тютюн, є така, що це не йде ні в яке порівняння стосовно тих піклувальників…

- Пане Сергію, це абсолютно зрозуміло. Я маю на увазі ті негативні наслідки. Це тема взагалі окремого обговорення.

Але єдине, що мені здається, і це звучатиме й в парламенті. У нас лобі завжди було і не знаю, як довго буде, але воно є – це точно.

Крім того, контрабанда у нас завжди була, є і… От невідомо, чи після утвердження цих законів, митна служба дозволить зробити так, щоб ця контрабанда не пішла потоком. Тобто, для цього треба ще якісь заходи, які регулювали б ці питання…


(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)