Президент знайшов заміну Володимиру Огризкові

Олег Шамшур

Київ – Президент визначився із кандидатурою міністра закордонних справ. Віктор Ющенко вніс до парламенту кандидатуру Олега Шамшура. Утім, коаліція ще розмірковує. Представники БЮТу готові проголосувати за кандидатуру Шамшура після зустрічі з ним, і за умови пакетного голосування.
53-річний Олег Шамшур працює Надзвичайним та повноважним послом України у Сполучених Штатах. До цього був заступником міністра закордонних справ, начальником управління Європейського Союзу МЗС та заступником голови Державного комітету у справах національностей та міграції. Вільно володіє англійською, французькою та російською мовами.

Кандидатура Олега Шамшура не є резонансною. Тож сьогодні він має усі шанси отримати міністерський портфель. Щоправда, коаліція до кінця ще не визначилася. За словами заступника голови фракції БЮТ Андрія Кожемякiна, спочатку депутати хочуть зустрітися з ним, а вже потім голосувати.

«На раді коаліції ми домовилися, що ми голосуємо за кадровий пакет, і по міністру закордонних справ у четвер, але після того, як ми зможемо з ним зустрітися на фракціях, і на раді коаліції», – зазначив Андрій Кожемякін.

Спадкоємець Огризка?

Олег Шамшур сьогодні є найоптимальнішою кандидатурою серед тих, що обговорювалися, сказав Радіо Свобода представник НУНСу Руслан Князевич. «Знаю цю людину ще з того часу, коли працював у ЦВК. Це один із найкращих дипломатів. Людина, яка має величезну фахову, професійну школу, базову освіту. Він точно ніколи не буде виконувати чиїсь політичні інтереси, а завжди чітко дотримуватися тих канонів дипломатичної служби, які, на превеликий жаль, в українських реаліях не були дотримані», – зауважив нунсівець.

Якщо ж порівняти Олега Шамшура із екс-міністром Володимиром Огризком, то, це люди однієї школи, наголошує Руслан Князевич: «І стиль роботи, і розуміння зовнішньополітичної роботи України, як важеля зміцнення іміджу у світі в них дуже схожі. Це буде чітка спадкоємність робити міністерства, направлена на європейську і євроатлантичну інтеграцію».

Добрий дипломат із браком харизми...

Олег Шамшур добрий дипломат, однак йому бракує харизми, зазначив у інтерв’ю Радіо Свобода представник фракції Партії регіонів Тарас Чорновіл. Утім, за словами пана Чорновола, із Олега Шамшура вийде набагато кращий керівник зовнішньополітичного відомства, ніж був Володимир Огризко.

«Щоб бути хорошим міністром закордонних справ, треба обов’язково бути хорошим добрим дипломатом і послом, але бути хорошим послом - це не означає, що ти будеш хорошим міністром. Після Огризка я готовий проголосувати за що завгодно, а Шамшур не є що завгодно. Він добрий дипломат. Але йому бракує поваги та дипломатичної харизми», – каже Тарас Чорновіл.

Кадрові питання Верховна Рада має розглянути у четвер. Планується, що голосування буде пакетним. Окрім вакантних нині посад міністрів закордонних справ та фінансів хочуть замінити ще низку урядовців.

(Київ – Прага)