Президент пропонує на главу МЗС Олега Шамшура

Надзвичайний і Повноважний Посол Олег Шамшур у штаб-квартирі Радіо Свобода у Вашингтоні. 16 березня 2006 р.

Президент Віктор Ющенко запропонував Верховній Раді призначити міністром закордонних справ Олега Шамшура, повідомила прес-служба Глави держави.

53-річний Олег Шамшур із грудня 2005 року працює Надзвичайним та повноважним послом України в США. До цього обіймав посади заступника міністра закордонних справ, начальника управління Європейського Союзу МЗС України, заступника голови Державного комітету України у справах національностей та міграції.

Працював також радником-посланцем у Посольстві України в країнах Бенілюксу та членом Комісії з питань громадянства при Президенті України. Шамшур має близько 60 наукових публікацій та вільно володіє англійською, російською та французькою мовами.

На початку березня Верховна Рада звільнила з посади міністра закордонних справ Володимира Огризка.

Коаліція закликала Ющенка пояснити, чому він не запропонував Тарасюка

Парламентська коаліція у спеціальному зверненні попросила Президента Віктора Ющенка пояснити, чому він відмовився внести у Верховну Раду подання на призначення депутата від фракції НУНС Бориса Тарасюка міністром закордонних справ.

Лідери фракцій НУНС, БЮТ і Блоку Литвина зазначили, що Президент не відповів на пропозицію коаліції, яка пропонувала висунути Тарасюка на посаду голови МЗС.

«Замість цього 17 березня у Верховну Раду надійшло Ваше подання про призначення міністром закордонних справ Олега Шамшура, що фактично означає відхилення Вами пропозиції парламентської коаліції», – сказано у зверненні.

Коаліція висловила сподівання на конструктивну співпрацю з Президентом у визначенні гідної кандидатури на посаду голови МЗС і забезпеченні позитивного голосування щодо неї у парламенті.

Президент відмовляється від пояснень щодо кандидатури на голову МЗС


Тим часом прес-служба Глави держави заявила, що Віктор Ющенко не має наміру давати якісь додаткові пояснення щодо запропонованої ним кандидатури на посаду міністра закордонних справ.

«Направлене у Верховну Раду подання про призначення Олега Шамшура керівником зовнішньополітичного відомства країни чітко підтверджує, кого саме Глава держави хоче бачити на цій посаді», – йдеться в повідомленні.

У прес-службі Президента зазначають: Конституція містить пряму норму про те, що саме Президент керує зовнішньополітичною діяльністю держави, а тому він одноосібно вносить до парламенту подання про призначення глави МЗС. Президентові, щоб запропонувати Верховній Раді цю кандидатуру, не потрібно згоди чи якихось інших кадрових пропозицій від депутатського корпусу, йдеться в коментарі.

Опозиція проти


У фракцiї Партiї регiонiв заявили, що не мають намiру пiдтримувати кандидатуру на посаду глави МЗС, запропоновану Президентом.

«Ми не комплектуємо уряд, МЗС, тому ми не підтримуватимемо», – повiдомив перший заступник лiдера фракцiї Олександр Єфремов.

Верховна Рада наразі не готова

Голова Верховної Ради Володимир Литвин сказав раніше у першій половині дня, що парламент не розглядатиме призначення Олега Шамшура міністром закордонних справ сьогодні, бо «поставити на розгляд, щоб завалити кандидатуру (нема сенсу)». При цьому він допустив, що Рада може розглянути це питання цього пленарного тижня.

За словами Володимира Литвина, він знав, що Президент Віктор Ющенко внесе подання на призначення міністром закордонних справ саме Шамшура.