Місцеві вибори загальноукраїнського значення

Київ – Вибори на Тернопільщині є не просто місцевими виборами – вони матимуть результат і в загальноукраїнському контексті, вважають оглядачі. По-перше, ці вибори продемонстрували, що великі політичні сили починають втрачати підтримку. А по-друге, на думку експертів, вони є репетицією перед президентськими.
Дострокові місцеві вибори на Тернопільщині стали другою значною поразкою Блоку Юлії Тимошенко після дострокових виборів у Києві. І попри те, що вони відбувалися на бютівському електоральному полі, їх випередила навіть Партія регіонів.

БЮТ, який напередодні заявив, що не братиме участь у цих виборах, не визнає їх і планує оскаржити у суді. Мотивація – численні порушення під час волевиявлення.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин хоч прямо і не говорить про порушення на цих виборах, та прогнозує, що вони закінчаться судами. На його думку, невизначеність і з датою виборів, і з тим, чи відбудуться вони взагалі, призвела до того, що належного контролю за роботою дільниць таки не було. «Тут дуже добре деякі політики і деякі політичні сили попрацювали», – каже Володимир Литвин.

А от результат Партії регіонів здивував навіть декого з партійців, наприклад, Ганну Герман. Щоправда, сам лідер партії Віктор Янукович каже, що для нього цей результат був очікуваний.

Тож попри те, що на початку місяця регіонали голосували за скасування виборів, головний опозиціонер закликає визнати їхній результат. «Будь-які вибори, у будь-якому регіоні, де б вони не відбувалися, незалежно від географії, треба поважати. Якщо люди визначилися – це їхня оцінка політичної ситуації в країні і у регіоні», – каже Віктор Янукович.

Радикали стають популярними?


Ці вибори продемонстрували втрату підтримки великими політичними силами. Яскравим прикладом є результат БЮТ.

А перемога «Свободи» є свідченням того, що люди починають симпатизувати радикальним партіям, кажуть спостерігачі.

До того ж, на думку політичного експерта Тараса Березовця, це є тенденцією. «Якби подібні вибори відбувалися сьогодні у базових регіонах Партії регіонів, наприклад, у Криму чи Харківській області, результат був би ідентичним. Тобто Партія регіонів ці вибори б програла, а натомість велику підтримку отримали б ліворадикальні партії, які виступають за зближення з Росією, такі, як прогресивні соціалісти, комуністи та Союз лівих сил Василя Волги», – зазначає експерт.

Мукачеве-2?

Оглядачі також проводять аналогії місцевих виборів на Тернопільщині з виборами мера Мукачева 2004 року. І ті, й ті були резонансними, супроводжувалися скандалами і відбувалися напередодні виборів Президента.

«Потрібно провести детальний аналіз цієї виборчої кампанії, щоб побачити, на якій основі буде відбуватися президентська виборча кампанія. Окрім цього, ці вибори потрібно розглядати як генеральну репетицію до виборчих кампаній, які нас чекають найближчим часом і в загальноукраїнському плані, і на місцевому рівні», – вважає політолог Кость Бондаренко.

Що ж стосується результату «Єдиного центру», партії, яку називають проектом Банкової, то, на думку експертів, тут немає нічого дивного та показового. Просто ті, хто стоїть за цим проектом, мають вплив у багатьох західних регіонах.

(Київ – Прага)