Вибори Тернопільської облради пройшли без БЮТ

(ілюстраційне фото)

У Тернопільській області в неділю таки відбулися позачергові вибори до обласної ради після низки суперечливих судових рішень, останнє з яких уможливило ці вибори. Блок Юлії Тимошенко, який був проти виборів, заявив, що не бере в них участі, і закликав своїх прихильників до бойкоту, та чимало виборців прийшли голосувати

Явка виборців на позачергових виборах до Тернопільської обласної ради в неділю станом на 19-ту годину склала в середньому в області понад 50 відсотків, при цьому в місті Тернополі на цей час проголосували 22 відсотки, повідомила голова обласної територіальної виборчої комісії Наталія Чуйко.

Припускають, що до кінця голосування о 22-й годині в ньому ще мали взяти участь і тернопільчани, які виїжджали за місто і поверталися під вечір.

Схожі числа назвали і представники Української народної партії і партії «Єдиний центр», які ведуть власні підрахунки.

Мінімального порогу для визнання виборів чинними українське законодавство не передбачає.

Раніше в неділю представники Народного союзу «Наша Україна» наводили свої дані станом на 15-ту годину, що явка виборців у селах на той час становила понад 40 відсотків, у райцентрах – близько 30, а в місті Тернополі – до 15 відсотків.

Іще раніше в НСНУ повідомляли, що на 12-ту годину проголосували близько 10 відсотків виборців, а на збільшення цієї кількості очікували після закінчення опівдні недільної служби в церквах.

В обласній територіальній виборчій комісії зранку повідомили, що вчасно, о 7-й ранку, відкрилися всі 1163 дільниці.

Порядок на виборах іще від суботи забезпечують понад 1 тисяча 200 правоохоронців, повідомили в обласній міліції.

А БЮТ проти

Напередодні виборів Блок Юлії Тимошенко оприлюднив заяву, що відмовляється брати участь у позачергових виборах Тернопільської обласної ради і закликає до їхнього бойкоту.

Ці вибори в заяві названо «фарсом», який, на думку її авторів, організував голова Секретаріату Президента Віктор Балога «під виглядом виборів до Тернопільської обласної ради».

БЮТ вважає, що ці вибори є порушенням закону. До того ж, вважає ця політична сила, «в умовах кризи будь-які позачергові вибори небезпечні, не потрібні і дестабілізують ситуацію».

Відтак БЮТ закликав своїх прихильників і «всіх, кому не байдужа доля регіону», не брати участі в «фарсі під назвою «тернопільські вибори».

Один із лідерів Блоку Олександр Турчинов, який зачитував у суботу ввечері в Києві цю заяву, додав, що БЮТ «знайде сили й ресурси», щоб «захистити демократію» в Тернопільській області і «відновити справедливість» у цьому регіоні.

А в обласному осередку БЮТ у Тернополі повідомили, що Блок також відкликав своїх представників із виборчих комісій та своїх офіційних спостерігачів.

Тим часом у неділю голова місцевого осередку БЮТ Ігор Романків сказав Радіо Свобода, що блок не бере участі у виборах, але не має наміру зривати їх, а тому його представники працюють у виборчих комісіях.

Водночас у БЮТ заявляли, що мають намір стежити за можливими порушеннями під час виборів.

Тернопільська обласна територіальна виборча комісія, отримавши пізно ввечері в суботу заяву Блоку Юлії Тимошенко про відмову брати участь у позачергових виборах обласної ради, відмовилась скасовувати своє попереднє рішення про реєстрацію БЮТ і його кандидатів і не стала вилучати їх із виборчих бюлетенів.

Як заявили в тервиборчкомі, скасування реєстрації політичної сили за законом можливе тільки після рішення суду через серйозні порушення з боку цієї сили, а цього не було.

Єднання без єднання

Чотири політичні сили в Тернопільській області підписали в неділю заяву, що об’єднують зусилля для організації контролю за підрахунком голосів.

До обласного осередку партії «Єдиний центр» приєдналися Українська народна партія, Народний союз «Наша Україна» і Громадянська партія «Пора».

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» вустами голови своєї тернопільської міської організації дало знати, що підтримує декларацію, але підписувати її наразі не буде.

А в Блоці Юлії Тимошенко заявили, що їм цю спільну заяву навіть не показали і що вона «спрямована проти БЮТ».

Перші заяви про порушення

Представники БЮТ уже заявили, що зафіксували близько сотні порушень. Усі вони стосуються вуличної виборчої агітації, яку не зняли до дня виборів.

У Комітеті виборців України прокоментували, що це постійна проблема всіх виборів, бо іноді вчасно прибрати цю агітацію фізично неможливо, і тому варто було б скасувати заборону на наявність агітації в день виборів або змінити цю норму.

У БЮТ також стверджують, що машини, які перевозили бюлетені на дільниці, не охоронялись правоохоронцями, і їх не отримували по три представники різних політичних сил, як того вимагає законодавство.

УНП заявляє, що на деяких дільницях фактична кількість бюлетенів не збігається з даними в накладних, що може стати однією з технологій маніпуляції.

Громадянська мережа «Опора» стверджує, що виявила факт підкупу виборців в одному з сіл із тим, щоб вони голосували за Партію регіонів. Представник цієї партії заперечив це і порадив, якщо є такі факти, писати скарги до прокуратури, а не виступати з заявами на прес-конференціях.

Тим часом у ВО «Свобода» кажуть, що незначні зафіксовані на виборах порушення не вплинуть на їхній загальний результат.

А обласна міліція повідомила, що на 16-ту годину не зафіксувала жодних інцидентів, пов’язаних із виборчим процесом.

У неділю на одній із виборчих дільниць помер її 62-річний голова. Однак у територіальній виборчій комісії смерть чоловіка не пов’язують із виборами, оскільки на дільницях працюють люди різного віку і стану здоров’я.

Кому воно вигідно?

Верховна Рада України в грудні 2008 року призначила дострокові вибори до Тернопільської обласної ради через те, що її робота вже понад два роки після чергових виборів фактично заблокована через протистояння фракцій Блоку Юлії Тимошенко і Блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

3 березня парламент голосами переважно БЮТ і Партії регіонів скасував свою попередню ухвалу.

Це рішення було оскаржене в судовому порядку як таке, що суперечить Конституції, яка не передбачає повноваження Верховної Ради скасовувати будь-які вибори – Основний закон визначає лише, що парламент їх призначає.

Так само й Президент Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо конституційності постанови Верховної Ради про скасування виборів.

А в п’ятницю Ющенко, побувавши в Тернополі, висловив переконання, що позачергові вибори обласної ради відбудуться.

Після низки судових рішень протилежного змісту – зупинити проведення виборів чи зобов’язати провести їх – останні суботні ухвали таки уможливили ці вибори.

За повідомленнями про дані соціологічних опитувань, Блок Юлії Тимошенко останнім часом значною мірою втратив підтримку в Тернопільській області і внаслідок перевиборів обласної ради помітно зменшить своє представництво в ній.

Натомість БЮТ стверджує, що нинішні обласні вибори стануть випробуванням для Секретаріату Президента «найбрудніших технологій фальсифікації голосування», «машини для обдурювання людей і нехтування їхньою думкою».