Спроба №2. Новий лист до МВФ мають доопрацювати за добу

Київ – Як отримати другий транш кредиту МВФ? Над цим питанням у середу цілий день ламало голову українське керівництво. Спочатку його обговорювали на засіданні Кабінету Міністрів, де були присутні і керівники Фонду, а потім на зустрічі трьох – Президента, Прем’єр-міністра та голови НБУ, яка відбувалася у президентському Секретаріаті.
Доопрацьований лист українського керівництва до Міжнародного валютного фонду буде направлений за добу. Принаймні, на це сподівається Віктор Ющенко.

У середу Президент, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та голова НБУ Володимир Стельмах узгодили перелік кроків, необхідних для поновлення співпраці із МВФ. За словами Ющенка, це стосується передовсім збалансування пенсійного фонду, державного бюджету та бюджету «Нафтогазу».

«Відновлення програми з МВФ – це є сигнал для всього ділового світу, що український уряд проводить збалансовану політику, яку може акцептувати та прийняти діловий світ», – зауважив Глава держави.

Кабмінівський лібералізм

Між тим розбіжності із Міжнародним валютним фондом обговорювали сьогодні і на засіданні уряду, де були присутні представники МВФ.

Урядовці вирішили пом’якшити контроль за рефінансуванням, яке сьогодні здійснює Нацбанк, та схвалили проект закону, що скасовує 84-ту та 86-ту статті бюджету.

84-та стаття зобов’язує НБУ викуповувати облігації уряду за їхньою номінальною вартістю, простими словами кажучи, проводити емісію. А 86-та – обмежує Нацбанк у частині встановлення ставки рефінансування та визначення порядку надання кредитів комерційним банкам.

МВФ висловлює «ентузіазм» і мовчить про терміни надання кредиту

За словами ж постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра, Кабінет Міністрів та Міжнародний валютний фонд обговорювали сьогодні і питання бюджетного дефіциту.

МВФ погоджується на нинішній 3-відсотковий дефіцит, якщо уряд знайде реальні шляхи його фінансування. Раніше Фонд наполягав, що дефіцит не повинен перевищувати 1 відсотка.

Щоправда, коли саме Україна зможе отримати довгоочікуваний другий транш кредиту, Альєр не сказав.

Він також не відповів, чи вимагали представники Фонду збільшення пенсійного віку. Натомість віце-прем’єр-міністр Григорій Немиря наголосив: пенсійна реформа в Україні потрібна, однак вона має відбуватися поступово.

Київ теж бачить «ентузіазм»

І хоча лист трьох, направлений минулого тижня, не дав відповідей на всі запитання, які цікавили МВФ, представники Фонду сприйняли його з «ентузіазмом», оскільки це є свідченням готовності влади до співпраці, заявив Григорій Немиря.

«У класичному танго потрібно двоє, – каже він. – В українському ж контексті для танго потрібно більше ніж двоє виконавців – не з точки зору культури танцю, а з точки зору культури спілкування. Те, що зараз потрібно Україні, – це синхронізація дій влади та координація з міжнародними фінансовими інституціями».

Другий транш кредиту Міжнародного валютного фонду Україна мала отримати місяць тому. На заваді стала низка неузгодженостей. Найсерйозніша з них – це нинішній дефіцит українського державного бюджету.

(Київ – Прага)