Розслідування нападу «Беркута» на кримськотатарську родину триває

Сімферополь – У Криму триває розслідування скандального нападу бійців спецпідрозділу міліції «Беркут» на кримськотатарську родину. У ніч на 22 лютого під час проведення спецоперації із затримання небезпечного злочинця в кримському селищі Мирне під Сімферополем 59-літньому власнику приватного будинку відірвало руку, а його син отримав відкриту черепно-мозкову травму голови. За повідомленням правоохоронців, уже покарано 20 міліціонерів, двох із них – звільнено. Репатріанти ж вимагають звільнення начальника Міліції громадської безпеки Криму.
Начальник Головного управління МВС України в Криму Микола Іллічов повідомив Радіо Свобода, що за результатами службового розслідування у зв`язку з інцидентом в Мирному підписав наказ про покарання співробітників, які припустилися порушень або неналежним чином виконали свої посадові обов`язки. Загалом покарані 23 співробітники, з яких два звільнені з органів внутрішніх справ, 5 – зняті з посад, 8 міліціонерів попереджені про неповну посадову відповідність, решта отримали догани.

Серед тих, кому оголосили догани, заступник Іллічова, начальник міліції громадської безпеки Микола Федорян. Втім, представники кримськотатарської громади закликали міністра Юрія Луценка і Президента Віктора Ющенка звільнити його з правоохоронних органів, а Генерального прокурора Олександра Медведька – притягнути полковника до кримінальної відповідальності. Така вимога прозвучала минулої п’ятниці на мітингу в Сімферополі. Репатріанти пригадали, що Микола Федорян був причетний до кількох подібних інцидентів, коли від дій підпорядкованих йому правоохоронців страждали кримські татари.

Слово за прокуратурою

І хоча лідери Меджлісу досить стримано відреагували на цей напад на їхнього співвітчизника і заявили, що не пов’язують його з етнічними мотивами, усе ж керівник секретаріату цього представницького органу кримськотатарського народу Заїр Смедляєв на цьому ж мітингу підтримав вимогу про відставку начальника міліції громадської безпеки Криму. Міліцейські джерела Радіо Свобода сумніваються у звільненні Миколи Федоряна, зважаючи, що за кілька місяців він сам звільняється у зв’язку з виходом на пенсію.

Разом з тим Юрій Луценко заявив, що жоден з безпосередніх учасників штурму помешкання Мустафи Хаїрова покараний не буде. За інформацією відділу громадських зв’язків кримської міліції, вони діяли «відповідно до поставленого перед ними завдання, володіючи, на жаль, недостатньо перевіреною оперативною інформацією, яка вимагала ухвалення негайних рішучих дій, і точно дотримувалися тактики дій спецпідрозділів в екстремальних ситуаціях».

Та все ж за фактом перевищення службових повноважень працівниками міліції Прокуратура Криму порушила і розслідує кримінальну справу. До її матеріалів залучили і висновки міліцейського службового розслідування.

Відповідна стаття Кримінального кодексу України передбачає покарання від 7 до 12 років ув’язнення. У прес-службі Прокуратури автономії кажуть, що через таємницю слідства можуть лише повідомити, що попри заступництво міністра Луценка ніхто – ні «беркутівці», ні Федорян – не застраховані від кримінального покарання, якщо слідство і суд доведуть їхню вину. Втім, зараз жодному міліціонеру звинувачення не висунуті.

Всі претензії – через суд

У кримському главку міліції повідомили, що окрім вибачень родині Хаїрових буде надана компенсація. Уже зараз за рахунок особистих коштів Юрія Луценка та Миколи Іллічова постраждалим зробили косметичний ремонт у будинку постраждалих. Вони ж оплатили лікування Мустафи Хаїрова.

Правоохоронці також пообіцяли, що не оскаржуватимуть судове рішення про відшкодування моральної шкоди родини Хаїрових. Адвокат Сафія, яка представляє інтереси Мустафи Хаїрова зараз готує документи для цивільного позову. Вона підтвердила, що начальник кримської міліції Микола Іллічов з посиланням на міністра заявив, що міліціонери готові визнати вимоги постраждалих, але – підтримані судом.

(Сімферополь–Київ–Прага)