7 мільйонів гривень – у нікуди

Тернопіль – Всеукраїнське об’єднання «Свобода» оскаржило рішення Верховної Ради щодо скасування виборів до Тернопільської облради в Адміністративному суді. За 12 днів до дня голосування парламент, за ініціативи БЮТ, відмінив своє рішення про вибори на Тернопільщині. 7 мільйонів гривень, а це 70% від потрібної суми для проведення позачергових виборів, викинуті в нікуди.
Тернопільщина рясніє передвиборною агітацією Всеукраїнського об’єднання «Свобода», а останніми днями з’явилась реклама БЮТ. Міська влада просить партії прибрати з міста агітаційні матеріали.

Саме БЮТ виступила ініціатором скасування грудневої постанови Верховної Ради про призначення виборів на Тернопільщині. Оскільки представники БЮТ вважають, що у час економічної кризи недоцільно розтринькувати бюджетні гроші, а це понад 10 мільйонів гривень.

За словами голови Тернопільської облради Михайла Миколенка, область є серед лідерів за кількістю безробітних і водночас відстає за економічними показниками, а корупція і хабарництво відлякують іноземних інвесторів.

Втім, у грудні, коли парламент призначив позачергові вибори і, згідно з розрядженням голови Тернопільської ОДА, були виділені бюджетні гроші на вибори, уже була фінансова криза.

Дві фракції БЮТ та Партія регіонів скасували вибори в Тернопільську облраду, які мали відбутись 15 березня. Однак дійсними залишаються постанови парламенту про призначення понад 80 позачергових місцевих виборів.

«БЮТ фактично визнав поразку»

Лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що регіонали підтримали ініціативу БЮТ про відміну виборів в обмін на голоси цієї фракції щодо відставки міністра закордонних справ Огризка. А БЮТ домагався відміни виборів тому, каже Олег Тягнибок, що здобув би поразку. Згідно з останніми опитуваннями соціологічної групи «Рейтинг», найбільше голосів мали шанс набрати ВО «Свобода», прохідними були б БЮТ, «Наша Україна», «Єдиний центр», блок Литвина.

«Свобода» оскаржила рішення Верховної Ради, оскільки вважає його незаконним, повідомив Олег Тягнибок.

«Тим, що так проголосували, БЮТ фактично визнав свою поразку на тих виборах і в майбутньому. Верховна Рада може будь-які вибори відмінити. Наприклад, побачать, що їхня сила не перемагає, - і раз, та й скасували президентські вибори», – зауважив Тягнибок .

Секретаріат Президента стурбований рішенням Ради

Секретаріат Президента висловив стурбованість щодо скасування парламентом позачергових виборів і вважає, що «дві фракції парламенту перекреслили конституційне право громадян і фактично спробували узурпувати владу».

З Банкової постало запитання про те, хто відшкодує державі 7 мільйонів гривень, які уже виділені на проведення виборів і направлені в райони. До слова, уже надруковані бюлетені для голосування, а виборці отримали запрошення прийти на дільниці.

Між керівниками ради і адміністрації – війна

Водночас голова Тернопільської облради Михайло Миколенко заявив Радіо Свобода, що невдовзі депутати зберуться на сесію і розглянуть питання про доцільність перебування на посаді голови Тернопільської обласної держадміністрації Юрія Чижмаря (партія «Єдиний центр»), який, за словами пана Миколенка, був головним ініціатором розпуску облради.

«Я найближчим часом ініціюю проведення сесії облради, на якій розглянемо економічну ситуацію на Тернопільщині і треба згуртовувати депутатів, а для цього є передумови, обранці-нашоукраїнці розчаровані діяльністю голови ОДА Юрія Чижмаря», – зауважив Михайло Миколенко.

Однак створити у раді більшість навряд чи вдасться. Адже місцевий осередок «Нашої України», як і Блоку Литвина, «Пори», «Єдиного центру», називає рішення Верховної Ради щодо відміни виборів «спробою політиків приховати свої реальні рейтинги напередодні Президентських виборів». Між представницькою та виконавчою гілками влади на Тернопільщині немає порозуміння, як і між місцевими бютівцями та нашоукраїнцями. Власне, конфлікт між депутатами, які не поділили владні портфелі, став причиною розпуску облради.

Зниження рейтингів обох партій на Тернопільщині і стало причиною відміни виборів, кажуть експерти. А те, що ВО «Свобода» лідирує, згідно з опитуваннями, є ознакою розчарування людей у тих партіях, за котрі вони віддавали свої голоси на попередніх виборах. Однак, за результатами опитування Центру «Соціоінформ», проти всіх готові голосувати 20% виборців, а понад 40% у лютому ще не визначились, кого б мали підтримати на виборах у Тернопільську облраду.

Тим часом свободівці закликають тернополян до масових акцій протесту, щоб у такий спосіб домагатись свого конституційного права вибору. Та чи відгукнуться втомлені і розчаровані люди на такий заклик, уже буде відомо 8 березня, на коли й запланована акція непокори.

(Тернопіль – Київ – Прага)