Ющенко: Відставка голови МЗС «невчасна і безпідставна»

Верховна Рада сьогодні відправила у відставку міністра закордонних справ Володимира Огризка. За це проголосували 174 народні депутати від фракції Партії регіонів, 49 – від БЮТ, 27 – від Компартії
Звільнення Верховною Радою міністра закордонних справ України Володимира Огризка є «невчасним та безпідставним», заявляє Президент Віктор Ющенко.

Таку позицію Глави держави оприлюднила його речниця Ірина Ванникова.

Володимир Огризко
«Абсолютно недоцільно в умовах загострення світової економічної кризи послабляти зовнішньополітичний напрям держави», – сказала вона.

За словами речниці Президента, таким рішенням парламент «розхитує зовнішньополітичну рівновагу, пропонуючи черговий торг замість системної та дієвої роботи».

Крім того, як заявила Ванникова, фракція БЮТ, голосуючи за відставку Огризка, порушила домовленості про узгоджені дії, досягнуті під час останньої зустрічі Президента з Прем’єр-міністром, спікером та головою Нацбанку.

У БЮТ причиною відставки Огризка називають його «антиурядову політику»

Член фракції БЮТ Андрій Портнов заявляє, що «антиурядова політика», яку здійснював міністр закордонних справ Володимир Огризко, призвела до його відставки.

«Потрібно було думати, яким чином моделювати власну діяльність», – заявив Портнов.

За його словами, тепер парламент очікуватиме від Президента нової кандидатури на посаду міністра закордонних справ. При цьому депутат висловив сумнів у тому, що яка-небудь із кандидатур, запропонованих Главою держави, буде підтримана Верховною Радою.

«Я думаю, що Президент сьогодні має таку підтримку в парламенті, що жодна з його кандидатур сьогодні не пройде», – сказав Портнов.

Водночас представник НУНС Анатолій Гриценко заявляє, що звільнення Володимира Огризка свідчить про відсутність єдності в коаліції.

«Ситуація показала, що насправді можуть бути будь-які несподівані голосування й щодо кадрових питань, і щодо змістовних законопроектів. Це дуже серйозна проблема», – сказав він.

Тим часом, депутат НУНС, лідер депутатської групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко назвав звільнення Огризка наслідком його незалежної політики щодо Росії.

«Рішення про звільнення Огризка прийняла особисто Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, тому що в її фракції ніколи немає розбіжностей окремих груп і окремих депутатів. Якщо 49 депутатів від БЮТ проголосувало за звільнення міністра закордонних справ, значить на це було принципове й особисте рішення Прем’єра», – також зазначив він.

А перший заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов не виключив, що вслід за відставкою міністра закордонних справ в парламенті може бути ініційоване звільнення міністра оборони Юрія Єханурова.

Парламент відправив Огризка у відставку

За відставку міністра закордонних справ Володимира Огризка проголосували 250 депутатів за необхідних 226.

Зокрема, «за» голосували 174 народні депутати від фракції Партії регіонів, 49 – від БЮТ, 27 – від КПУ. Жодного голосу не дали НУНС і блок Литвина.

У роботi парламенту пiсля голосування щодо вiдставки глави МЗС оголосили перерву.

Володимир Огризко під час виступу в парламенті. 3 березня 2009 р.
Огризко – «кар’єрний дипломат». У системi МЗС працює з 1978 року.

Мiнiстр закордонних справ – iз 18 грудня 2007 року. З 2005 року був першим заступником мiнiстра закордонних справ.

У грудні 2006 року Верховна Рада звільнила тодішнього міністра закордонних справ Бориса Тарасюка. Проте за кілька днів Президент Віктор Ющенко своїм указом доручив йому продовжувати виконувати обов’язки міністра закордонних справ.

У грудні 2007 року Конституційний Суд у справі за поданням 46 народних депутатів виніс рішення про те, що Верховна Рада може звільняти з посад Прем’єр-міністра, міністра оборони та міністра закордонних справ і без подання Президента.

Огризко називає «очікуваним» своє звільнення

Володимир Огризко заявляє, що для нього не стало несподіванкою рішення Верховної Ради про його відставку з посади міністра закордонних справ.

«Це рішення не стало для мене несподіванкою, так само як і для моїх колег», – заявив він сьогодні після відповідного голосування.

При цьому Огризко зауважив, що з самого початку було зрозуміло, що «неугодних» політиків будуть прибирати зі складу уряду.

Представник «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслав Кириленко назвав звільнення Огризка наслідком його незалежної політики на адресу Росії.

Минулого місяця Огризко попередив посла Росії Віктора Черномирдіна про можливість оголошення його персоною нон ґрата в Україні за «недружні, украй недипломатичні» оцінки, коментарі й висловлення на адресу України та її керівництва.

Парламенту пропонують скасувати постанову про звільнення Огризка

Депутат від «Нашої України – Народної самооборони» Борис Тарасюк пропонує Верховній Раді скасувати своє рішення про звільнення Володимира Огризка з посади міністра закордонних справ.

Відповідний проект постанови зареєстрували в парламенті.

А в НУНСі заявили, що мають намір ініціювати раду коаліції для розгляду питання про підтримку частини депутатів від БЮТ звільнення Огризка.