Президент, Прем’єр та голова Нацбанку узгодили спільний лист до МВФ

Київ – Президент Віктор Ющенко пообіцяв, що найближчим часом він разом із Прем’єр-міністром і головою Нацбанку підпишуть та відправлять спільне звернення до Міжнародного валютного фонду. Текст листа узгодили в понеділок на нараді з координації дій органів державної влади та політичних сил в умовах кризи. Натомість деякі учасники переговорів висловили застереження щодо спільних кроків по виходу з кризи.
Президент Віктор Ющенко заявив, що спільного листа до МВФ за підписом керівників держави мають відправити впродовж найближчих двох годин.

Укладення цього листа було головною метою наради вищих посадових осіб держави та представника опозиції.

У спікера – окрема позиція

Говорячи про результати зустрічі, Президент зазначив, що головні розбіжності вдалося подолати. Зокрема, домовитися про внесення змін до державного бюджету на цей рік вже у квітні або травні.

За наполяганням усіх сторін нарада відбулася у закритому режимі. Тож інформації про перебіг зустрічі не було. Проте напередодні спікер Володимир Литвин доволі обережно висловився щодо підписання спільного листа до МВФ. Адже, по-перше, за його словами, МВФ не вимагає підпису спікера, а лише Президента і голови уряду. По-друге, спікеру право ставити підпис має делегувати Верховна Рада більшістю голосів.

Регіонали піклуються за «вміст кишень»

Опозиція однозначно відмовилася йти на спільні кроки з чинною владою. Перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив з цього приводу: «Кабінет Міністрів і, наскільки я розумію, Президент пропонують нам підписатися під тим, що всі проблеми, які є в державі, в тому числі й непрофесіоналізм нині діючої влади, повинні вирішуватися через спустошення кишень людей, які нині мешкають у цій державі».

У підсумку, Віктор Ющенко повідомив, що спільне звернення до МВФ підпишуть: він, Прем’єр-міністр і голова Нацбанку.

Коментарі політологів щодо згоди вищих посадових осіб здебільшого скептичні. На думку більшості експертів, державні лідери створюють видимість єдиної позиції – для кращого перебігу переговорів на міжнародному рівні. Проте реально проводити спільну антикризову політику чинним державним керівникам буде надзвичайно важко.

(Київ – Прага)