Кримський парламент проти відкриття дипломатичного офісу США в Сімферополі

Спалення прапора США під час антиамериканського мітингу біля Верховної Ради АРК, Сімферополь, 18 лютого 2009 р.

Сімферополь – Верховна Рада Криму у середу висловилася проти відкриття в автономії дипломатичного представництва США. На пропозицію лідера «Російської громади Криму», першого заступника Голови Верховної Ради АРК Сергія Цекова, депутати ухвалили звернення до Президента, уряду і парламенту України із закликом утриматися від рішення про відкриття американської дипустанови у Сімферополі.
У документі сказано, що наміри розмістити в адміністративному центрі автономії американський дипломатичний офіс «розцінюється значною частиною суспільства Криму як провокаційні, спрямовані на підрив політичної стабільності в АРК і в Україні, на подальше погіршення стратегічно дуже важливих українсько-російських відносин».

Автори звернення зазначають, що Міністерство закордонних справ України, погодившись на відкриття американського офісу, не врахувало «державні гарантії стосовно статусу і повноважень АРК», оскільки Конституція Криму відносить до компетенції кримського парламенту «участь у формуванні та здійсненні основних принципів зовнішньополітичної діяльності з питань, які стосуються автономії». За таке звернення проголосували 77 депутатів, 9 висловилися проти.

Антиамериканізм на замовлення?


Міністр закордонних справ України Володимир Огризко і Держсекретар США Кондоліза Райс підписали українсько-американську Хартію про стратегічне партнерство 19 грудня 2008 року. Вона, серед іншого, передбачає відкриття в Криму дипломатичного представництва США. Проти цього спершу виступили лише кримські комуністи. Але в розпал українсько-російської газової суперечки з критикою положень Хартії виступили і керівники «Російської громади Криму», яку експерти називають основною прокремлівською силою на півострові.

У середу близько півтисячі активістів проросійських сил взяли участь в антиамериканському мітингу, що відбувся під стінами кримського парламенту у Сімферополі. Кілька представників молодіжного крила «Російської громади Криму» спалили прапор США та опудало «дядечка Сема». Натовп при цьому скандував «Геть Америку!».

Учасники мітингу закликали депутатів Верховної Ради АРК заборонити відкриття в Сімферополі дипломатичного представництва США. У мітингу взяли участь депутати кримського парламенту від фракції «За Януковича!», в тому числі перший заступник Голови Верховної Ради АРК Сергій Цеков, автор проголосованої потім постанови.

Кримський експерт Андрій Іванець назвав рішення місцевого парламенту «замовним», як і антиамериканізм «Російської громади Криму». За його словами, дискусія довкола дипломатичного представництва США в Сімферополі є продовженням американсько-російського суперництва на території України.

Від американської допомоги в Криму не відмовляються


Перебуваючи у січні в Криму посол США в Україні Вільям Тейлор сказав, що американське представництво в Сімферополі сприятиме реалізації програм в соціальній і гуманітарній сферах, а також дозволить встановити та активізувати ділові зв’язки Криму з американським бізнесом. Він також обговорював питання створення дипмісії з Головою Верховної Ради АРК Анатолієм Гриценком та його першим заступником Сергієм Цековим.

А напередодні, у вівторок, представники Агенції США з міжнародної допомоги (USAID) підписали у Сімферополі з керівниками міськради угоду про реалізацію в Криму проекту «Економічний розвиток міст». Американці збираються профінансувати розробку плану стратегічного розвитку Сімферополя. Працівники дипломатичного представництва мали б координувати виконання і цього проекту.

(Сімферополь – Київ – Прага)