Перша прес-конференція президента Обами

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах відбулася прес-конференція президента Барака Обами – перша формальна зустріч з пресою після його вступу на посаду. Чільна тема прес-конференції – економічна криза і шляхи виходу з неї та доля пакету економічних стимулів, запропонованих Конгресові у вигляді законопроекту.
Вступна заява президента Барака Обами була присвячена цілковито темі економічних стимулів. На прес-конференцію Обама прилетів з Індіани, де він виступав перед громадськістю містечка Екхарт, пояснюючи пропоновані заходи для виходу з кризи, тим більше, що в тому штаті рівень безробіття сягнув рекордної позначки 15 відсотків.

До того ж, вельми тривожні дані опублікувало міністерство праці. У січні місяці десь 600 тисяч робітників втратили працю. Барак Обама в Індіані заявив, що ситуація вимагає негайних дій. Він сказав репортерам у Білому домі, що йдеться про необхідність подолання найглибшої кризи від часів Великої депресії 30-х років минулого століття. Та власне й скликали пресу на цю зустріч саме тепер, очевидно, тому, що у понеділок очікували ключового голосування у Сенаті, верхній палаті Конгресу. Воно відбулося і попри опозицію з боку республіканських законодавців, пакет економічних стимулів пройшов відчутною більшістю голосів, 61 за, 36 проти.

Перед голосуванням Бюджетне Бюро Конгресу опублікувало приблизний обсяг пакету заходів – 838 мільярдів доларів. Тепер спільна погоджувальна комісія Сенату й Палати Представників має виробити компромісний варіант перед тим, як документ надійде на підпис президентові. Очікують, що це станеться найближчими днями.

Брак двопартійної згоди щодо пакету економічних стимулів

У Палаті Представників усі республіканці голосували проти цього пакету, та й у Сенаті – майже всі, за винятком кількох республіканців. Обама, президент-демократ, підкреслив, що допомога республіканських законодавців конче потрібна для успіху його економічної політики, що він прагне двопартійної згоди, він вдався до спеціальних кроків назустріч республіканцям, включивши трьох членів опозиційної партії до складу свого кабінету.

Президент Обама нагадав журналістам, що його адміністрація успадкувала колосальний національний борг, що республіканці подвоїли розмір цього боргу за вісім років перебування при владі і тепер настав час виходити з критичної ситуації. Перша справа, сказав Обама – припинити спіраль економічного занепаду шляхом значних фінансових ін’єкцій з метою створення 4 мільйонів робочих місць, відновлення кредитної діяльності банків, притягнення приватного капіталу.

Кредити, сказав Обама, повинні надходити насамперед бізнесам, великим і малим, споживачам і домовласникам. Президент США повторив свою вимогу, що фінансова діяльність уряду мусить бути прозорою і відкритою.

Лише декілька запитань було присвячено зовнішній політиці, зокрема, йшлося про можливість діалогу з Іраном, роль Пакистану у боротьбі з діяльністю терористів руху Талібан в Афганістані, та відновлення переговорів з Росією про скорочення ядерних озброєнь. Останні опитування громадської думки показують, що понад 70 відсотків американців схвалюють перші кроки нового президента.

(Нью-Йорк – Київ-Прага)