Уряд Тимошенко отримав імунітет до осені

Київ – Верховній Раді не вистачило голосів аби висловити недовіру урядові. Тепер у фракції Партії регіонів розглядатимуть можливість складання 150 депутатських мандатів з метою розпуску Верховної Ради. Проте прем’єр Юлія Тимошенко запевняє, що не допустить розпуску парламенту, і в разі чого парламент обійдеться без фракції Партії регіонів.
Атмосфера в парламенті в четвер була дуже напруженою. Спікер Володимир Литвин був змушений постійно шукати компроміси. Багато суперечок щодо процедури голосування. Проурядові сили намагалися мінімізувати голосування картками відсутніх депутатів. Натомість регіонами закидали, що в такому разі треба визнати не чинним обрання спікера Литвина.

Лідер провідної опозиційної сили Віктор Янукович закликав не лише відправити уряд у відставку, але й провести одночасно дострокові вибори і президента, і парламенту. «Криза почалася не зараз, а 4 року тому, коли прийшла до влади ця команда», – зазначив лідер Партії регіонів.

Секрети парламентської арифметики

Мало не до самого моменту голосування невизначеною залишалася позиція Компартії та групи «За Україну» очолювану колишнім головою фракції НУНС В’ячеславом Кириленком. В кулуарах казали навіть, що саме тому й хотіли присутності Президента в залі аби пропрезидентська група голосувала за відставку уряду. Але в підсумку група «За Україну» таки не голосувала.

Із фракції «Наша Україна – Народна самооборона» за відставку уряду голосували лише група «Єдиний центр» та брат Президента – Петро Ющенко. А комуністи, хоча й заявили про своє рішення висловити недовіру урядові, проте з присутніх 26 депутатів фракції КПУ за це було віддано лише 20 голосів.

Резолюція про недовіру набрала лише 203 голоси (за мінімально необхідних 226). Щоправда, невдовзі з’ясувалося, що проголосували таки картки трьох відсутніх депутатів.

Уряд готується до ротацій, Партія регіонів – у пошуках подальшої стратегії


Підсумки голосування Юлія Тимошенко розцінила як перемогу. Мовляв, голосування за недовіру стало вотумом довіри її уряду. «В такий важкий час – час кризи – ніхто з цих «сміливих» опозиціонерів не хоче бути міністрами в уряді, – заявила прем’єр. – Бо вони дбають за свої рейтинги. І саме тому не ставилося Партією регіонів реальне завдання зміщувати уряд».

Кабмін Тимошенко отримав імунітет до вересня – адже двічі впродовж однієї сесії питання про довіру урядові виноситися не може. Тоді вже про відставку навряд чи йтиметься з огляду на початок президентської кампанії. Зараз в уряді та у фракціях проурядової коаліції готуються до ротацій в Кабміні.

Натомість Партія регіонів визначається зі своїми подальшими діями. Зокрема, говорять про намір скласти 150 депутатських мандатів, що мало би призвести до розпуску парламенту. Проте прем’єр Тимошенко запевняє, що не допустить перевиборів. Тому далеко не всі депутати з фракції Партії регіонів налаштовані на складання депутатських мандатів. Бо не мають певності чи відбудуться після цього дострокові вибори. Так само немає в регіоналів єдиної думки і щодо доцільності організації масових акцій протестів. Зі своєю подальшою стратегією Партія регіонів визначатиметься на з’їзді.

(Київ – Прага)