Чи допоможуть обмеження на зарплату банкірів вирішити проблеми економіки США?

США - Президент Барак Обама під час виступу в Білому домі, Вашингтон, округ Колумбія, 4 лютого 2009 р.

Прага – Президент США Барак Обама обмежив розмір зарплати керівників фінансових установ, які отримують допомогу держави. Згідно з розпорядженням глави Білого дому, керівники таких компаній не повинні заробляти більше півмільйона доларів на рік. Та чи допоможе це вирішити нинішні проблеми американської економіки?
Безпрецедентне рішення президента Барака Обами було, зокрема, викликане повідомленням про те, що минулого року фінансові фірми, попри серйозну кризу, виплатили своїм працівникам загалом близько 20 мільярдів доларів в якості преміальних.
Президент Обама вважає цей факт ганебним. За його словами, люди до глибини душі обурені тим, що керівники компаній, які провалили роботу, ще й дістають винагороди. Особливо, якщо джерелом цих винагород є гроші американських платників податків.
Барак Обама заявив у середу: «Виплачувати самим собі такі преміальні в розпал економічної кризи – це не просто поганий тон для вищих менеджерів, це шкідлива стратегія. Як президент я не терпітиму цього. Ми будемо вимагати обмежень в обмін на федеральну допомогу».
Треба зауважити, що нові правила, запроваджені адміністрацією Обами, також обмежують грошову компенсацію у разі звільнення керівника. Обмеження діятимуть доти, доки фінансові компанії не виплатять надані їм державні кошти.
Це добрий політичний крок, але не економічний...
Науковий співробітник Американського інституту економічних досліджень Річард Ебелінґ вважає, що такий крок може мати позитивний політичний ефект і додати Обамі політичні бали в очах деяких виборців. Однак в довготривалому плані цей крок може принести негативні наслідки. Зокрема, добрі управлінці можуть почати покидати компанії, а на їхнє місце прийдуть менш компетентні керівники.
За словами Ебелінґа, Білий дім, по суті, пробує визначити ринкову ціну вартості праці керівника компанії.
Ось чому, вважає експерт, із економічної точки зору розпорядження Обами виглядає контрпродуктивним, хоча мова йде про спроби повернути ці компанії в число прибуткових й ефективних.
Не в захопленні від нововведення Барака Обами ще один експерт, економіст, що входила до складу групи радників президента Білла Клінтона Ребекка Бланк. Вона каже, що цей крок нового глави Білого дому навряд чи матиме серйозний ефект.
Як би там не було, у США буквально за кілька годин після рішення Білого дому про обмеження зарплат вищих керівників фінансових установ Банк Америки, президент якого 2007 року отримав 20 мільйонів доларів, оголосив про продаж трьох зі своїх восьми корпоративних літаків і одне з двох корпоративних помешкань у Нью-Йорку.
Як тут не згадати висловлювання про те, що «скромність прикрашає людину». Особливо в часи тяжкої економічної кризи...
(Прага – Київ)