Парламент автономії майже удвічі зменшив кошти на рекламу кримських курортів

Сімферополь – Верховна Рада АРК серйозно скоротила обсяг бюджетних коштів на рекламу кримських курортів. Експерти кажуть – курортна сфера, як курка, що несе автономії золоті яйця, може «здохнути від голоду».
Згідно з ухваленим в середу Республіканським бюджетом Криму на 2009 рік, сума, яка виділяється на рекламування Криму як курортно-рекреаційного регіону зменшена у порівнянні з минулим роком з 2,5 мільйонів гривень до 1,5 мільйони. Водночас, за даними експертів, сусідні країни – Туреччина і Болгарія витрачають на підтримку своїх курортів у десятки разів більше коштів.

У січні нинішнього року представники курортно-рекреаційної сфери автономії звернулися до кримського уряду із закликом суттєво збільшити бюджетну підтримку галузі, насамперед – рекламний фонд. Втім, уряд вчинив якраз навпаки. Слід сказати, що такій позиції Міністерства фінансів автономії протистояли деякі депутати, однак, більшість їх не підтримала.

Депутат від Блоку Куницина Олександр Козаченко заявив на сесії, що за умов економічної кризи, цього року не слід покладати сподівань на успішний розвиток промисловості чи сільського господарства. Підтримати кримський бюджет може лише місцева курортно-рекреаційна сфера. Він висловив подив тим, що Крим зменшує підтримку цієї галузі, тоді як сусіди-конкуренти – збільшують.

Гроші на підтримку будуть – але вже наприкінці курортного сезону

Міністр фінансів Криму, «регіонал» Павло Токарєв на закиди депутата відповів, що і торік навесні грошей на рекламу курортів було небагато, основні фінанси надійшли уже під час чи після літнього сезону. За словами Павла Токарєва, у випадку перевиконання дохідної частини бюджету, у другій половині нинішнього року цей бюджетний рядок також можна буде переглянути і додати ще один мільйон гривень. А те, що курортний сезон уже закінчиться – не перешкода. Гроші підуть на підбиття його підсумків, - сказав міністр.

Ігор Солохін, один з керівників невеликого ялтинського санаторію вважає, що рекламувати Крим як курорт слід цілорічно. Хоча найбільш ефективна реклама перед початком сезону – навесні. За його словами, зараз для більшості підприємств галузі дуже складно виділити власні кошти на це, бо сезон Новорічно-Різдвяних свят виявився провальним – кількість туристів у січні була на 26% менша, аніж торік.

Втім, криза, як не дивно, може допомогти кримчанам. Адже, через неї різко впав попит на дорогі закордонні тури, а зниження курсу гривні робить привабливими кримські курорти для туристів з-за меж України. Експерти вважають, що саме через це цього року тенденція до зменшення у Криму кількості російських туристів може бути зламана. Але, щоб так сталося, треба нагадати росіянам, що Крим – це не лише територія, де постійно сперечаються за Чорноморський флот, російську мову і землю для репатріантів, але й місце, де привітне сонце, тепле море, гарне вино і недорогий сервіс.

(Сімферополь–Київ–Прага)