Трійка ЄС-Україна – зустріч у Празі

Чеська республіка з 1 січня головує в ЄС

Брюссель – Сьогодні у Празі має відбутися засідання Україна - Трійка Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ. Представники Чеської республіки, що наразі головує у європейській спільноті, вибрали поглиблення стосунків зі східними сусідами, зокрема, з Україною, одним із пріоритетів свого перебування біля керма ЄС. Тому, головна тема зустрічі стосуватиметься саме поглиблення співпраці та взаєморозуміння. Звичайно ж, не оминуть міністри й представники євроустанов і питань зовнішніх відносин, енергетики та безпеки на континенті.
Вочевидь, у ході зустрічі відбудеться обмін думками стосовно переговорного процесу щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС а також підготовки зовнішньополітичної ініціативи Євросоюзу «Східне партнерство». Речниця Чеського зовнішньополітичного відомства Зюзана Оплеталова зазначає, що поміж іншим очікується також розмови щодо активнішого залучення України до реалізації цілей спільної зовнішньої та безпекової політики Європейського Союзу:

«Ми поінформуємо одне одного про розвиток подій як у Євросоюзі, так і в Україні. Проте, основною темою зустрічі міністрів буде, звичайно ж, майбутнє двосторонніх стосунків. Поміж іншим йтиметься про ініціативу «Східного партнерства» та про те, як проходять переговори щодо підписання «Угоди про асоціацію з ЄС». Представники Євросоюзу та України обговорять також шляхи співпраці в царині спільної зовнішньої та безпекової політики, включно з Європейською стратегією безпеки. Представники не оминуть увагою, звичайно ж, регіональних та міжнародних тем, а саме, енергії, Росії, Грузії, Білорусії та Молдови», – зазначила Радіо Свобода представниця міністерства зовнішніх справ Чехії.

Як заявила напередодні комісар Євросоюзу з питань зовнішніх відносин та політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, під час засідання сторони планують обговорити питання глобальної економічної кризи, останню газову суперечку між Україною та Росією, а також прогрес у переговорах щодо нової угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Газовий конфлікт та візовий режим

Українська сторона планує роз’яснити представникам Європейського Союзу своє бачення причин виникнення газового конфлікту. За інформацією, наданою українським МЗС, українська делегація також пропонує розглянути питання щодо спрощення візового режиму для громадян України. У цьому сенсі, Україна має намір представити пакет зафіксованих фактів порушення візових угод посольствами країн-членів ЄС.

Також будуть розглянуті можливості повного скасування сплати за візи й започатковано діалог щодо безвізового режиму між Україною та ЄС.

Україну представлятиме міністр закордонних справ Володимир Огризко, делегацію міністерської Трійки ЄС - міністр закордонних справ головуючої в ЄС Чеської Республіки Карел Шварценберг. До складу європейської делегації також увійдуть комісар Єврокомісії з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер та міністр закордонних справ Швеції Карл Більд, що відгукнувся на запрошення чехів, бо саме його країна керуватиме Радою ЄС у другому півріччі.

Зазначимо, що Швеція неодноразово висловлювала готовність допомогти Україні у підготовці до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

(Брюссель–Київ–Прага)