До Києва з Кишинева завітала молода «зірка» виконавського мистецтва

Київ – У Києві відбувся концерт «зірки» сучасного виконавського мистецтва, 20-річного молдавського музиканта Юліана Пушке. Його віртуозна гра на молдавському народному інструменті вже відома у багатьох країнах світу.
Гучними оваціями сприйняли кияни гру 20-річного молдавського музиканта Юліана Пушке. Грає він на молдавській флейті, або як її називають, най. Най складається з вертикально закріплених дерев’яних трубочок, кількість яких сягає до 24-ох. Без цього старовинного інструменту народну молдавську, як і румунську, музику важко уявити.

Якщо на ньому звучать мелодії Глюка, Баха, Моцарта, Масне, віртуозна музика Верді, Ліста, Бартока чи навіть джазові композиції, най сприймається як рівноцінний класичний інструмент.

Саме про це сказав у своєму інтерв’ю кореспонденту Радіо-Свобода Юліан Пушке: «Я намагаюсь досягти такого рівня, підняти цей інструмент так, щоб він був на рівні скрипки, фортепіано, кларнету. Гадаю, що цей інструмент нічим не гірший інших класичних інструментів».

«Якщо людина не творить, то це не життя»

Природа обійшлася з Юліанам жорстоко: від народження у нього відсутнє ліве передпліччя. Але надзвичайно вродливий, скромний і усміхнений юнак відчуває себе, як він сказав, абсолютно щасливим. У свої 20 років Юліан Пушке є заслуженим артистом республіки Молдова, володарем найвищих премій близько десяти міжнародних конкурсів, учасником численних музичних фестивалів, він гастролює у багатьох країнах світу і грає з кращими симфонічними та народними оркестрами.

На запитання, що для нього є музика, Юліан відповів: «Все. Абсолютно все. Просто якщо людина не творить, це якось мертво, без життя. Але якщо у людини є дар, і вона виходить на сцену, грає і дає ту радість людям, яку сама відчуває, то цей дар людям дати, це для неї все».