Податок на в’їзд до Києва викликав сумнів

Київ.

Київ – Генеральна прокуратура вважає незаконним рішення Київради про платний в’їзд до столиці транзитного транспорту, оскільки воно порушує права громадян. Відповідно до статті 33 Конституції України кожний, хто на законних підставах перебуває на території України, має право вільно пересуватися. Однак столична влада мотивує своє рішення необхідністю впорядкувати рух транспорту, а також потребами поповнити бюджет.
Збирати гроші з подорожніх – ідея не нова. Ще з давніх часів на основних шляхах були охочі брати платню за можливість рухатися битим шляхом. А той з них, який на шляху до Києва, «матері городів руських», промишляв, навіть у билини потрапив. Солов’єм-розбійником його звали.

Можливо, й рішення Київської міської ради від 22 грудня стане історичним, адже ним затверджено плату за в'їзд транзитного автотранспорту до Києва.

Необхідність запровадження плати за можливість в'їхати до столиці, пояснив перший заступник голови КМДА Денис Басс.

За його словами, «сьогодні Київ має 250 тисяч транзитних машин, які ніякого стосунку до міста не мають. При цьому вони забруднюють екологію, руйнують наші дороги і створюють затори. Цим рішенням ми зможемо впорядкувати цей потік і, більше того, на 1 мільярд гривень поповнити бюджет. Ці гроші ми направимо на будівництво транспортних розв'язок. Сума компенсації буде розрахована спеціальним розпорядженням адміністрації, а киян депутати звільнили від будь-якої плати – їм будуть видавати спеціальні картки».

«Це порушує право людини на пересування...»

Між тим заступник Генерального прокурора України Віктор Кудрявцев рішення про платний в’їзд до столиці транзитного транспорту вважає «незаконним» і таким , що «порушує права громадян».

Такої ж думки Голова Міжнародної Федерації захисту прав водіїв Роман Зар: «Це порушує право людини на пересування…і організовує окремі князівства, де братимуть платню з тих, хто до столиці хоче приїхати».

Стаття 33 Конституції гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, право вільно пересуватися.

Однак обмеження на в’їзд транспорту у світовій та європейській практиці існують. Хоча йдеться лише про обмеження, або регульоване платнею обмеження на в’їзд у центральну частину міст, а не саме місто.
Такі правила діють, наприклад, в італійській Болоньї та у Лондоні.

Але транспортне управління британської столиці визнало, що запровадження з 2003 року муніципального податку у 8 фунтів на в’їзд до центру міста проблему заторів не вирішило, хоча й принесло до міського бюджету значні гроші.

Київська міська влада сподівається, що своїм рішенням різко зменшить кількість охочих власним транспортом потрапити до столиці. А щодо плати, то ще у вересні пропонували 5 гривень, тепер суму поки не назвали.

Адже ще треба побудувати термінали для транзитного транспорту. На їхнє будівництво розраховують витратити щонайменше 3 роки, тому стягнення збору доведеться відкласти до 2011 року.