Підготовка до Євро-2012 – на ентузіазмі та інвесторах

Київ – Київська область прийматиме найбільшу в Україні кількість туристів з нагоди чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Тому не дивно, що на Київщині заплановано будівництво десятків спортивних і туристичних об’єктів, реконструкція старих і спорудження нових доріг. На сьогодні всі ці роботи здійснюють без затримок, незважаючи на кризу, заявили сьогодні представники обласної влади на прес-конференції в інформаційному центрі «Євро-2012 – Україна».
Усі найважливіші матчі чемпіонату проходитимуть у Києві, але тренувальні бази й більшість готелів розташують у передмісті. Такий принцип діяв на чемпіонаті Європи 2008 року. Тож напередодні Євро-2012 у Київській області з’явиться 600 кілометрів сучасних автомобільних доріг. Частину з них, зокрема кільцеву трасу довкола столиці, збудують із нуля. В околицях Києва відкриють 5 тренувальних баз для футболістів, 26 готелів і 9 фан-зон – для уболівальників.
Друге дихання отримають реконструйовані заповідники, музеї, парки й театри. У Ржищеві збудують музей Трипільської культури, а в селі Копачі створять точну копію давньоруського Києва. Загалом на підготовку до чемпіонату Європи у Київській області планують витратити 5 мільярдів 853 мільйони гривень. Левова частка з них – кошти інвесторів, які, до речі, фінансують будівництво всіх об’єктів без затримок, наголошує заступник начальника Київської обласної державної адміністрації Ростислав Ярема.
«Ми тісно співпрацюємо з інвесторами, які є замовниками будівництва готелів, спортивних комплексів та інфраструктури. Нами створений графік будівництва, і на сьогодні все робиться за графіком, жодних серйозних його порушень ми не бачимо», – зазначив Ростислав Ярема.
«Щасливий» приклад сподобався експертам УЄФА
Більше трьох мільярдів буде вкладено у реконструкцію аеропортів Бориспіль і Гостомель, а біля Борисполя вже будують три готелі: тризірковий, чотиризірковий та п’ятизірковий. Але найбільш ретельно готують тренувальні бази для футболістів: стадіон має бути обов’язково зі справжнім трав’яним покриттям, роздягалки для футболістів – не менші за сто квадратних метрів, відповідно до стандартів УЄФА. Більша частина нових об’єктів інфраструктури – лише у стадії проекту. А от село Щасливе Київської області вже зараз на 90% готове до початку чемпіонату Європи з футболу, повідомив Радіо Свобода заступник голови робочої групи з підготовки до Євро-2012 у Київській області Валерій Золотухін.
«Візитна картка Київської області – це село Щасливе Бориспільського району, центр вищої спортивної майстерності футбольного клубу «Княжа». Відвідуючи цю базу, експерт УЄФА пан Юрген Мюллер зазначив, що вона на 95-100% відповідає тим вимогам, які висуває УЄФА для тренувальних баз чемпіонату», – зауважив пан Золотухін.

Закони і кошти – затримуються

Втім, обласна комісія з підготовки до Євро-2012 стикнулася з деякими труднощами: досі неухвалені закони і постанови щодо відселення місцевих жителів і об’єктів у зоні будівництва об’їзної траси довкола столиці, та пов’язаних із ними мостів через Дніпро, Десну і Київське водосховище. Підготовка документів уже завершується, і днями можна було б розпочати будівництво. Інвестори, зацікавлені у «Євро-2012», вкладають кошти без затримок. А от проектні роботи, які фінансує держава, оплачуються із запізненням.
На думку членів комісії, для підготовки до головної події спортивного життя Європи треба об’єднувати зусилля бізнесу та влади. Адже Євро-2012 мине, а потужна туристична та спортивна інфраструктура залишиться, і дасть змогу Київській області стати туристичним регіоном європейського рівня.
(Київ – Прага)