Україна очікує від Обами уваги та гнучкості

Київ – Україна очікує від нового президента США гнучкої політики щодо Європи та Росії, що сприятиме національній та енергетичній безпеці країни. Так політологи визначають сподівання українського керівництва. Очікування ж пересічних українців носять прикладний характер: від запровадження сприятливого візового режиму – до здійснення конкретних освітніх чи культурних проектів. Більшість же експертів сходяться на думці про недостатню або викривлену поінформованість українського суспільства про внутрішню та зовнішню політику Сполучених Штатів.
Сприйняття політики США і зокрема планів новообраного президента Барака Обами дуже різниться залежно від регіону України та орієнтації населення на російські ЗМІ.

Громадяни України із західних та центральних областей більше сподіваються на пом’якшення США візового режиму, сприяння отриманню безвізового режиму з Євросоюзом та налагодженню широких культурних та освітніх проектів. Жителі сходу та півдня України хотіли б загального зменшення напруження у трикутнику «США-Україна-Росія».

Росія поки виграє інформаційну війну з Україною, і від цього страждає й імідж Сполучених Штатів. Навіть в українських ЗМІ бракує збалансованої і різнопланової інформації про кроки США на міжнародній арені, вважає директор Інституту зовнішньої політики при Міністерстві закордонних справ України Григорій Перепелиця.

Україна сподівається на підтримку своєї безпеки

Попри це, широкий загал, і політичний і громадський, очікує від очільника «країни №1» Барака Обами стратегічного партнерства з Україною. Саме партнерства, а не диктату, як стверджує Росія, заснованого на зацікавленості Сполучених Штатів Америки у суверенітеті та незалежності України.

«Новий президент США має пам’ятати про підтримку України на її шляху до євроатлантичної спільноти, у підключенні до системи колективної безпеки, у пошуці альтернативних енергоресурсів та зміцненні енергетичної незалежності. Важливий напрямок – розбудова демократичних інститутів, що сприятимуть розбудові громадянського суспільства», – каже професор Перепелиця.

Потрібні контакти на рівні громад та простих людей

Однак усі ініціативи у зазначених стратегічних напрямках мають знаходити відгук у суспільстві. Для цього новий президент Сполучених Штатів має розуміти важливість налагодження діалогу між США та Україною на рівні безпосередніх контактів між людьми, переконаний директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий. Бо пріоритетність стосунків між США та Україною сьогодні підтримує мала кількість українських громадян.

На думку Чалого, це свідчить «про дефіцит знань та спілкування не на рівні політиків та експертів, а на рівні контактів між людьми».

Кардинально змінити ситуацію може пом’якшення візового режиму між США, Євросоюзом та Україною, а також запровадження в умовах економічної кризи проектів підтримки малого та середнього бізнесу.

«Ці сигнали дадуть можливість українським громадянам переконатися у корисності та прогресивності стосунків із США», – стверджує Валерій Чалий.

Експерти очікують, що на початку свого президентства Обама більше концентруватиметься на внутрішніх американських економічних проблемах, але згодом продемонструє гнучку тактику щодо Європи.

Суть цієї політики полягатиме у зменшенні прямого тиску і сприянні пошуку взаємовигідної для усіх членів Євросоюзу стратегії, що забезпечить європейський поступ України.