Тимошенко не дозволить нікому втручатися в газові переговори

«Уряд бере на себе всю повноту відповідальності за подолання не нами ініційованої кризи в газових відносинах з Росією», – мовиться в п’ятничній заяві Прем’єр-міністра України напередодні її суботніх переговорів про газ у Москві.

«Для того, щоб діяти ефективно та відповідально, в газовій дипломатії буде тільки одна урядова лінія, яка і буде неухильно втілюватися в життя. Я не дозволю нікому в паралельному режимі управляти переговорним процесом та керувати «Нафтогазом» для його зриву. Простіше кажучи, мені потрібні дві речі: щоб в колеса не встромляли палок, а в спину – ножа», – заявила Юлія Тимошенко.

«В цьому контексті останні заяви окремих працівників Секретаріату Президента на мою адресу не посилюють позицій українського уряду на переговорах в Росії, вони не прикрашають іміджу України в Європі. Я ніколи не буду відповідати на них, а тільки звертаюся до Президента з проханням хоча б на кілька днів позбавити свободи нечесного слова своїх безвідповідальних клерків», – мовиться далі в її заяві.

При цьому прем’єр наголошує: «Основні принципи переговорів будуть такі: жодних посередників; прямі стосунки між «Нафтогазом» та «Газпромом»; взаємовигідні ціни на газ та транзит; жодних розмов щодо можливості приватизації чи будь-яких інших форм відчуження української газотранспортної системи; весь російський газ, направлений до європейських країн, до грама буде відданий Європі».

«Хочу наголосити, що уряд України не зв’язує питання про укладання угоди про постачання природного газу для України з питанням про поновлення транзиту газу до Європи. Це було б безпідставно та несправедливо», – заявила також Тимошенко.

Цього ж дня, в п’ятницю, Президент Віктор Ющенко заявив, що питання про постачання природного газу до України, а також про транзит газу українською територією взаємопов’язані і мають розглядатися в одному пакеті.