Експерти ЄС почали моніторинг

Спостерігачі від Європейського Союзу почали роботу на українських газовимірювальних станціях, розташованих у західних і південних областях України.
Як повідомляють у «Нафтогазі України», йдеться, зокрема, про газовимірювальні станції: Дроздовичі, Ужгород, Берегове, Текове, Горлівка.

Експерти ознайомляться з роботою станцій, технологією і методикою обліку та вимірювання газу.

Українські фахівці передадуть європейським експертам повний перелік даних про надходження газу з території Росії і транзит його до Європи.

У складі групи Андреа Чирлічева (Чехія), Герберт Блойбл (Австрія), Іржі Мізера (Чехія), Йозеф Балла (Угорщина), Вінченцо Каніццо (Італія), Танге Маншек (Франція).

Також повідомляється, що вчора пізно вночі ще одна група представників ЄС та акредитованих українських і російських фахівців відвідала ГВС Писаревка (Воронезька область, Росія).

«Робота цієї групи ускладнюється тим, що керівник ГВС повідомив про те, що жодного офіційного підтвердження і дозволу їхньої роботи на станції від компанії «Газпром» він не одержував», – йдеться в повідомленні «Нафтогазу».

Разом з тим, спостерігачам і експертам показали вузол вимірювання газу, а керівник групи Геральд Лінке (Німеччина) підтвердив журналістам факт відсутності подачі газу з території Росії до України.

Зараз група перебуває в Україні, очікує одержання віз до Росії й офіційного дозволу «Газпрому» для роботи на станціях Писаревка, Сохрановка, Валуйки.
Російський газ ще не надходить


11 січня Україна підписала протокол про допуск експертів до національної газотранспортної системи, але з додатковою заявою, в якій йшлося, що Україна не здійснювала несанкціонованого відбору газу і є надійною країною-транзитером.

Сьогодні ж у російському «Газпромі» повідомили, що Україна підписала правила моніторингу транзиту без зауважень.

Україна заявляє, що підписувала правила моніторингу транзиту без застережень

Речник Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич назвав неправдивим повідомлення Росії про те, що нібито українська сторона підписала правила процедури транспортування природного газу із застереженнями.

Як мовиться у заяві МЗС, «українська сторона підписала текст зазначеного документу без будь-яких змін чи застережень. При підписанні була зроблена письмова Декларація, яка у політичному плані фіксує позицію України щодо транзиту російського газу і надає тлумачення окремих положень тексту підписаного документа».

Як відзначає Кирилич, українська сторона виконує всі вимоги відповідно до «Правил процедур з моніторингу транзиту природного газу територією України» (від 11 січня 2009 р.), тож немає ніяких підстав для зволікання з відновленням постачання російського газу європейським споживачам територією України.

Напередодні Україна підписала протокол про допуск експертів до національної газотранспортної системи, але з додатковою заявою, в якій ішлося, що Україна не здійснювала несанкціонованого відбору газу і є надійною країною-транзитером.

Соколовський: Дії Росії викликають запитання, чи є в неї обіцяний газ

Уповноважений Президента України з енергетичних питань Богдан Соколовський заявляє, що російська сторона ризикує остаточно втратити репутацiю надiйного постачальника енергоресурсiв.

За його словами, на сьогодні «Газпром» абсолютно без причин і більш-менш зрозумілих пояснень не підписує контракти ані на транзит газу, ані на постачання його в Україну, втрачаючи щодня 120-150 мільйонів доларів.

«Виникають щоразу нові причини, щоб затягнути ситуацію, що зараз відбувається з підписанням документів про моніторинг постачання… Мабуть, росіяни сподівалися, що Україна не підпише цей протокол, і таким чином їм вдасться пролонгувати ситуацію, заявивши, мовляв, Україна не готова підписати… А виявилося, що Україна готова підписати, готова впустити спостерігачів і довести свою правоту. Інша справа, що Росія, вочевидь, не готова до цього», – сказав він.

На думку Уповноваженого Президента, виходячи з того, що «логіки в поведінці Росії немає, виникає запитання: а може, просто в них газу немає, і вони про це знають, але їм дуже соромно про це сказати всьому світу, що газу, який ми обіцяли, у нас просто немає… Ось тому і така нервозність у великих політиків».