Віктор Янукович знову хоче, але не може… або чиї інтереси захищає Партія регіонів?

Київ – Партія регіонів вимагає невідкладного створення спеціальної комісії з розслідування питань енергетичної безпеки України і торгівлі газом, а також негайної відставки української влади за антиросійську політику. Такі заяви протягом останніх днів зробили лідери найбільшої парламентської фракції. Про дії «Газпрому» в газовому конфлікті і ворожі висловлювання російської влади щодо України, «регіонали» не сказали жодного слова. Кому ж служить Партія регіонів і чи потрібна Україні така опозиція?
«Бездарна внутрішня і зовнішня політика В.Ющенка і Ю. Тимошенко несе безпосередню загрозу національній безпеці держави. Займаючись лише сварками та інтригами, намагаючись будь-якою ціною продовжити своє перебування при владі, вони призвели до того, що Україні загрожує реальний економічний колапс… Колосальна шкода нанесена міжнародному авторитету України. Відверта антиросійська політика помаранчевих призвела до зростання напруги не лише в українсько-російських відносинах, а й на континенті в цілому. У європейських столицях не хочуть мати справу з державами, які загрожують енергетичній безпеці ЄС і є джерелом напруги у відносинах з Росією». Таку заяву у свят-вечір зробила прес-служба Партії регіонів. Заява зроблена у той час, коли «Газпром» скоротив постачання газу до України та країн ЄС, обзиваючи Україну «злодійкою».
У чому полягає антиросійська політика помаранчевих, у Партії регіонів не розшифрували. Натомість там назвали помаранчевих лідерів непрофесійними і такими, які приведуть Україну до катастрофи та зажадали негайної відставки Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко і за компанію також Президента Віктора Ющенка.
Ба, більше, фронтвумен Партії регіонів Ганна Герман наголосила, що у разі, якщо їхнє побажання не буде виконане, то до урядових інституцій за газом прийдуть самі робітники і тоді вони (урядовці), мовляв, зрозуміють, що це таке.
Про те, що газовий вентиль не перекривав український уряд разом із українським Президентом, а зробили це самі росіяни, яких так натхненно захищають у Партії регіонів, у заяві пані Герман ані слова. Як і рецепту, як Україні вийти з газового конфлікту в умовах агресивного тиску Росії, не нашкодивши власним національним інтересам.
Чи може у Партії регіонів думають про національні інтереси інших держав? Або захищають у такий спосіб партійних спонсорів, які контролюють розподіл газу в Україні і які, за даними експертів, якраз причетні до формування того поганого іміджу України, про який мовить Герман?
Цікаво, що ще далеко до газового конфлікту з Росією у Партії регіонів плекали плани скинути уряд Тимошенко і привести до влади так званий технічний уряд. У пресі писали, що технічним прем’єром якраз бачився в лавах опозиції Юрій Бойко, колишній керівник НАК «Нафтогаз України», друг та стратегічний партнер співвласника «РосУкрЕнерго» Дмитра Фірташа, який виставив Україні мільярдні борги. Такими боргами і затримкою переказу українських бюджетних коштів за російський газ, які Україна перерахувала Росії 30 грудня на рахунки «РосУкрЕнерго» і які десь «гуляють», у Партії регіонів теж чомусь не цікавляться.
«... ми отримуємо багато телеграм зараз зі сходу і з півдня України, що через нестачу газу і через те, що влада не змогла забезпечити країну газом за доступними цінами, підприємства змушені зупинятися і ще більш масово росте безробіття», – обурюється у коментарі «Українській правді» пані Герман.
Що розуміє «регіоналка» під «доступними цінами»? Безкінечну залежність від Росії і закриті домовленості на догоду певних кланів, а не держави? Але ж ціни для українських споживачів визначає не українська сторона, а росіяни. І, до речі, за час урядування Віктора Януковича ціна російського газу для України подвоїлася.
У 2007 році за це уряд Януковича так само критикувала лідер БЮТ Юлія Тимошенко.
«Встановлення ціни на російський газ для України 179,5 доларів за тисячу кубічних метрів свідчить про повний і безумовний провал, як енергетичної політики уряду Януковича зокрема, так і всієї політики цього уряду в цілому… Очолювана ним Партія регіонів йшла на вибори «під гаслами дешевого газу з Росії, а в результаті ми отримали одну з найвищих цін у Східній Європі», – зазначала тоді Тимошенко, наголошуючи, що уряд Януковича віддав на відкуп газосховища України «РосУкрЕнерго» за ціною в 25 разів менше реальної.
Стосовно ж безробіття, то, як відомо, найбільше таких випадків може з’явитися якраз на підприємствах, власниками яких є представники Партії регіонів. Ринат Ахметов є найбагатшим політиком не лише України, а й посідає перші сходинки серед європейських колег. Якби «регіонали» справді переймалися долею співгромадян, то вони б звернулися у першу чергу до партійних багатіїв із проханням не звільняти людей під час економічної кризи і відмовитися тимчасово від газу хоча б на час «газової війни» з Росією, яка принижує і войовничо атакує Україну. Тим паче, деякі зі власників підприємств отримують газ за пільговими ставками, які субсидує український платник податку. І якби українські опозиціонери справді думали про державу, а не про власні інтереси, то вони б пропонували не лише об’єднатися зі владою у відстоюванні національних інтересів, а й реальні шляхи виходу з кризи.
Чи вдасться нинішній опозиції вигнати зі владних крісел Тимошенко та Ющенка?
Доки ж засиджені в опозиціонерах «регіонали» обмежуються лише критикою. Сварячи владу за неготовність до світової економічної кризи, опозиціонери так і не спромоглися подати жодної реальної пропозиції для економіки, і як допомогти простому громадянину вижити в цих умовах зокрема. Нарікання ж на те, що вони не влада і не голосуватимуть у парламенті, виглядає абсурдним. Ба, більше, у тому ж парламенті набиралося понад 400 голосів, коли голосувалися політичні, вигідні лідерам фракцій законопроекти.
Не менш абсурдною виглядає й критика уряду за газову війну з Росією. Усе це свідчить, що нинішні опозиціонери прагнуть будь-якою ціною повернути собі владу. І паралельно приховати власні бізнес-гріхи та професійну неспроможність. Оскільки професійний політик не стане воювати з опонентами всередині країни, коли є загроза країні ззовні. Щоправда, заради справедливості треба відзначити, що проблеми з політичною культурою і розумінням функцій влади мають не лише «регіонали».
Наступного тижня газове питання імовірно стане предметом гарячих суперечок, сварок та маніпуляцій і у Верховній Раді України. Про це говорить і спікер парламенту Володимир Литвин, і експерти.
Однак відправити у відставку уряд Тимошенко, а тим паче Президента України, на думку спостерігачів, «регіоналам» не вдасться.
Поговорити ж про це у парламенті партії Януковича допоможуть комуністи. Лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що до порядку денного парламенту 13 січня буде внесене питання відсторонення від обов'язків Президента Ющенка. Але колишніх і нинішніх ситуативних союзників може розділити «питання Фірташа та Ющенка».
Комуністи зажадали від Віктора Ющенка пояснень, у яких він стосунках із паном Фірташем. Вони також хочуть створити парламентсько-урядову комісію з урегулювання економічних і енергетичних стосунків між Україною і Росією, закріпити за Україною статус позаблокової держави тощо.
«Одним із головних чинників нинішньої газової кризи стали саме фінансові інтереси сім'ї Ющенка, який разом зі своїм спільником Фірташем контролюють газовий ринок України… Безумовно, ми будемо ставити питання про імпічмент Ющенка, але сьогодні головне домовитися з Росією про прийнятну для України, для нашої економіки, наших громадян ціну на газ», – каже Симоненко. («Українська правда»).
При цьому лідер КПУ зауважує, що «всі ці питання можна вирішити лише тоді, якщо Партія регіонів та олігархічний капітал, який за нею стоїть, вкотре не укладуть підкилимну угоду з Ющенком та помаранчевими націоналістами».
Ще одне, що розділяє в радикальних планах на майбутнє Партію регіонів і КПУ: перші хочуть найбільше відставки Тимошенко, а другі – Віктора Ющенка. Але обидві хочуть влади. І послужити Росії?
(Київ – Прага)