У регіонах стурбовані мовчазністю перших осіб держави щодо газової ситуації

Львів – Дирекція «Львівгазу» просить мерію припинити подачу гарячої води львів’янам. Адже це суттєво зменшить споживання газу. Місцева влада розгублена, оскільки розпоряджень з Києва не отримує і не розуміє мовчанки керівників держави. Львів, як і інші обласні центри, перебуває на межі критичної ситуації щодо газопостачання.
«Львівгаз» пропонує припинити подачу гарячої води львів’янам і таким чином економити споживання газу. Мерія в роздумах. Адже розуміє непопулярність такого кроку. Наразі тепло у помешкання городян подається за звичним режимом, не продовжені канікули для школярів і не обмежується теплопостачання в усі державні та приватні заклади. Але ніхто з міських та обласних чиновників не має певності, як довго протримається така тимчасово-стабільна ситуація.

У Львові прогнозують техногенну катастрофу

Виконувач обов’язків керівника департаменту житлового господарства Львівської міськради Юрій Голець закликав львів’ян не зволікати з оплатою за теплопостачання. Адже упродовж 9 днів на рахунок комунальних теплопідприємств надійшли лише 600 тисяч гривень із 25 мільйонів. За опалювальний сезон Львів заборгував за газопостачання 44 мільйони гривень, із цієї суми більше половини не оплатили городяни.

Міська влада має інформацію, що буде понижений тиск газу, відтак у першу чергу припинять постачання гарячої води, а згодом і у помешканнях стане холодно, повідомив Юрій Голець.

«Оголошено війну Росією Україні і ми маємо загрозу – мешканці можуть залишитись без опалення. А це техногенна катастрофа. Перші особи держави не дають коментарів, а це про щось говорить. Ці люди або сховались, або не мають, що сказати», – зауважив керівник департаменту житлового господарства Львівської міськради.

Про альтернативне паливо лише говорять

Третій рік у львівській мерії говорять про необхідність переведення теплопідприємств на альтернативне паливо, вугілля. Однак за цей час навіть не розроблений проект і не визначений кошторис. Грошей міського бюджету для цього не достатньо.

«Це має бути загальнодержавна програма, згідно з якою чітко було б визначено, на яке паливо маємо перейти», – наголошує Юрій Голець.

Львівщина видобуває достатню кількість газу для населення

У підземних сховищах на Львівщині на сьогодні зберігається понад 17 мільярдів кубів газу. Для прикладу, торік область спожила понад 2 мільярди кубів блакитного палива. За словами заступника голови газовидобувного управління «Львівгазвидобування» Романа Дідуся, до кінця опалювального сезону газу, який є в підземках, вистачить для забезпечення соціальної сфери загалом в Україні, але за умови скорочення споживання палива великими підприємствами.

«Представники від України на переговорах ведуть непереконливу і нетверду політику. Львівщина видобуває для населення достатню кількість газу. Ми видобуваємо свій газ», – зазначив Роман Дідусь.

Правда, за останні 2 роки значно скоротилось фінансування для пошуково-розвідувальних робіт і буріння свердловин. Хоча, за даними сейсмологів, у Карпатах є запаси газу, і його було б достатньо для забезпечення потреб населення.

(Львів – Київ – Прага)