Газовий конфлікт затягнувся. В Україну їдуть ревізори

Київ – Газова війна між Росією та Україною дійшла критичної межі. «Газпром» припинив постачання газу, не попередивши про такі наміри і продовжує здійснювати інформаційну атаку. Київ уже другий тиждень самотужки відбивається, але безуспішно. Євросоюз вимагає від України та Росії відновлення перемов, по черзі вислуховує аргументи сторін, але однозначних висновків не робить.
Днями представники Євросоюзу збиралися у Секретаріаті Президента України разом із українськими посадовцями для вивчення перебігу газового конфлікту між Україною та Росією. Проте ця зустріч після наданих українського стороною пояснень реальної поточної ситуації і навіть після обіцянки продовжувати транзит російського газу територією України до країн ЄС щойно та повновить постачання, бажаних результатів не принесла.

Саме тому українська сторона зажадала від ЄС включитися у переговори з Росією на правах третьої сторони, аби нарешті покласти край проблемі.

На Різдво переговори між головами «Нафтогазу України» та «Газпрому» Олегом Дубиною і Олексієм Міллером були відновлені. Але домовитися не вдалося, після чого дискутанти виїхали до Брюсселю.

Однак у Європі знову дали зрозуміти, що їх не обходять українсько-російські суперечки, причини газового конфлікту та шляхи їх вирішення. У Європейській комісії вимагають газу негайно, не чекаючи на чергові перемови та домовленості між Україною та Росією.

Там також попросили конфліктуючі сторони відділити свої проблеми від проблеми забезпечення країн ЄС енергоресурсами.

«Ми раді, що переговорний процес відновився. Але необхідно відокремити постачання газу до країн ЄС від переговорного процесу між Україною і Росією…Європейський Союз не буде ставати на позиції якоїсь зі сторін - ні української, ні російської. Ми продовжуємо вимагати відновлення поставок газу в повному обсязі негайно», – цитує представника Єврокомісії Інтерфакс.

Щоправда у Єврокомісії відзначили, що двостороння «комерційна суперечка» не повинна бути причиною того, аби «Газпром» припиняв поставки газу на захід.

Визначення Європою газової війни Росії з Україною як «двостороння комерційна суперечка» між тим має насторожити українське керівництво. Оскільки Європа натякнула, що її мало обходить мета газової атаки на Україну і її політичні наслідки для України. Європа хоче тепла і газу для себе.

«Газпром» припинив поставки газу до України ще 1 січня через відсутність консенсусу сторін щодо ціни на газ і тарифу на транзит. За даними «Нафтогазу», кілька днів поспіль Україна змушена була постачати газ для ЄС із власних запасів. 5 січня Газпром зменшив обсяги поставок газу для європейських споживачів у 4 рази. А на Різдво повністю припинив його постачання.

Європейський егоїзм з одного боку викликає здивування в українських спостерігачів. Оскільки там добре знають, з ким Україна має справу. І ,здавалося б, недавні події в Грузії мали б змусити європейців більш прихильніше поставитися до аргументів України.

З іншого боку ЄС можна зрозуміти, оскільки Україна сама не раз йшла на поталу Росії і демонструвала зразки тіньових домовленостей на задоволення потреб окремих осіб, а не держави. Газова угода трирічної давності тому підтвердження.

Врешті у ЄС ніхто не змушував Україну віддавати газорозподільчі та інші енергоструктури у власність Росії. Україну так само не змушували брати в посередники скандально відоме «РосУкренерго».

У жовтні минулого року Україна і Росія домовилися про перехід на прямі контракти між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» без усіляких посередників. Що робить на українському ринку досі «РосУкренерго»? Чому перераховані Україною за газ кошти вкінці грудня минулого року російському «Газпрому» блукатимуть на рахунках «Росукренерго» аж до 11 січня? Чому Україна не проконтролювала рух державних коштів? І Чому врешті Росія не подала позов до суду на «РосУкренерго» за затримку переказу коштів?

Чи говорили про це представники України, Росії та ЄС у Брюселі, не відомо.

Чи зупинять газову блакаду європейські ревізори?

Очікувана у Брюселі 8 січня тристороння розмова (Україна, Росія та ЄС) не відбулася. За словами голови правління НАК «Нафтогаз України» Олега Дубини, її скасували росіяни. Кожна сторона говорила з європейцями окремо. Але заручитися українцям підтримкою в Брюселі знову не вдалося.

За даними віце-прем'єра України Григорія Немирі, 9 січня до України приїдуть європейські спостерігачі для перевірки газотранспортної системи, яка забезпечує транзит газу на захід.

Українська делегація, як твердить уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, також запропонувала європейській стороні направити спостерігачів до Росії перевірити газовимірювальні станції.

Євросоюз погодився здійснити ревізорську місію, однак попередив, що Україна та Росія змушені будуть погодитися з їхніми незалежними висновками.

Раніше об'єднана місія чеського президентства й Єврокомісії закликала Україну та Росію знайти негайне, довгострокове і прозоре рішення для забезпечення постачань газу в країни ЄС.

Газову війну між Росією та Україною там пояснили наявністю різних підходів сторін щодо правових і технічних аспектів.

«Ми віримо, що це у спільних інтересах України та Російської Федерації знайти довгостроковий режим постачань і транзиту, який був би зручний для обох сторін і гарантував безпеку постачань газу в країни-члени ЄС. Обидві сторони мають продовжувати пошуки негайного, прийнятного та прозорого рішення», – сказав міністр промисловості і торгівлі Чехії Мартін Ріман.

У Росії обіцяють відновити транзит російського газу в ЄС відразу після роботи незалежного європейського моніторингу. Голова НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина підтверджує готовність України постачати російський газ на західний кордон в повному обсязі.

Водночас він нагадує, що для того, аби Україна могла транспортувати газ до ЄС, необхідний певний обсяг газу, що буде забезпечувати роботу компресорних станцій і газотранспортної системи загалом.

Чи допоможуть європейські ревізори приборкати російські необгрунтовані примхи та претензії до України? Чи готова Україна радикально змінити правила гри на газовому ринку і продемонструвати державницьку, переконливу та прозору позицію? Сильних поважають у Європі і рахуються з ними в Росії.

(Київ – Прага)